DAVIS CUP

GOJO - RUBLJOV 3:6, 3:6 Rusija lagano do prvog boda na otvaranju Davis Cupa

Foto: Getty Images / Guliver Images

HRVATSKA u Madridu nije dobro krenula u obranu naslova Davis Cupa. U 1. kolu protivnik je bila Rusija, a debitant Borna Gojo izgubio je u prvom meču od Andreja Rubljova 6:3 i 6:3.

Od prvog udarca vidjela se razlika u kvaliteti između Goje, 279. na svijetu i Rubljova, 23. igrača svijeta. Gojo je imao puno dobrih poena i udaraca, ali u konačnici nije mogao zadržati konstantu kakvu je imao njegov protivnik.

Odmah je na početku meča ušao loše, izgubio servis, vratio break, ali onda još jednom izgubio servis. Držao se do 3:5, no potom je još jednom brejknut. Na početku drugog seta propustio je veliku priliku kada je imao 15:40 na servis Rusa, ali onda je ubrzo izgubio servis te se nije uspio vratiti u igru nakon toga.

Sljedeći će na teren Borna Ćorić, najbolji hrvatski tenisač, koji će igrati protiv Karena Hačanova. Dođe li do pobjede, konačnog pobjednika današnjeg dana odlučit će susret parova.

Gojo - Rubljov: 3:6, 3:6

 

Prije meča

18 reprezentacija u tjedan dana će odlučiti novog pobjednika Davis Cupa. Igra se u šest skupina, a pobjednici skupina uz dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije plasirat će se u četvrtfinale. U nedjelju je na rasporedu finale i pobjednik novog izdanja Davis Cupa. Tako će Hrvatska danas igrati protiv Rusije, a već u srijedu s domaćinom turnira, Španjolskom. Isti dan igraju se dva meča singla i jedan meč parova. Do sada su se mečevi Davis Cupa igrali na tri dobivena seta, no to je sada smanjeno na dva dobivena seta.

Novi format osmislila je Cosmos grupa koju predvodi stoper Barcelone i biznismen Gerard Pique. Otkupila je prava natjecanja na 25 godina pa se tako i financijski kolač natjecanja povećao. Samo za nastup na finalnom turniru igrači dobivaju 600 tisuća dolara, a teniski savezi reprezentacija 300 tisuća. Za plasman u četvrtfinale igrači dobivaju 1,28 milijuna, a savezi 600 tisuća. Za polufinale novci će se dijeliti u omjeru 1,75 milijuna/844.000, a za naslov 2,4 milijuna/1,06 milijuna. 

Nakon Goje na teren izlazi najbolji hrvatski tenisač Borna Ćorić i Karen Hačanov. Hrvatska je oslabljena za neigranje Marina Čilića zbog ozljede, ali za Rusiju isto tako neće igrati 5. tenisač svijeta, Danil Medvjedev. Nakon toga slijedi meč parova, ali novi izbornik Franko Škugor nije htio otkriti koja dvojica Hrvata će izaći na teren. Kandidati su Ivan Dodig, Mate Pavić i Nikola Mektić.

Hrvatska je prošle godine naslov osvojila u Francuskoj.

Pročitajte više