Napadač Hajduka na posudbi srušio Milan u Primaveri. Hoće li se vratiti na Poljud?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

MLADI napadač Mate Antunović (20) prošlog je ljeta napustio Hajduk i priključio se talijanskoj Monzi na jednogodišnjoj posudbi. Bio je jedan od najvažnijih igrača koji su sudjelovali u velikom uspjehu juniora Hajduka prošle sezone, kada su igrali finale Lige prvaka mladih, a zabijao je protiv Manchester Cityja i Borussije Dortmund.

Iako su nakon toga svi očekivali da će Antunović polako ulaziti u prvu momčad Bijelih, to se ipak nije dogodilo. Mladić je izrazio želju za odlaskom iz kluba, smatrajući da će drugdje lakše doći do minutaže. Bili su zainteresirani Udinese, PSV, AZ Alkmaar, belgijski Standard i švicarski Young Boys, a na kraju je završio u Monzi.

"Svi znamo da je u napadu Hajduka Marko Livaja. On je daleko najbolji igrač hrvatske lige i jasno mi je da trenutno ne mogu igrati pokraj njega, ali isto tako ne znači da neću moći za par godina. Bio sam svjestan da moram negdje tražiti minute", izjavio je nakon odlaska u Italiju.

Dobro se snalazi u Italiji

Plan Monze za Antunovića bio je vrlo jasan od početka. On će igrati za njihovu mladu momčad u talijanskoj Primaveri, gdje će se pokušati nametnuti i time zaslužiti da Monza otkupi njegov ugovor od Hajduka na kraju ove sezone. Početak za Antunovića nije bio sjajan. Od prvih devet mogućih utakmica u Primaveri, mladi napadač nastupio je u njih šest i zabio jedan pogodak.

Prošlog studenog je ušao u sjajnu formu. Počevši od utakmice protiv mlade momčadi Sampdorije, Antunović je u idućih 12 susreta zabio osam golova i upisao dvije asistencije. Taj niz je zaustavljen u veljači, a nedavno je zaradio izravni crveni karton koji ga je izbacio iz konkurencije na tri utakmice. Suspenziju je odslužio i danas se vratio u sastav mlade momčadi Monze na najbolji mogući način, na gostovanju protiv mlade momčadi Milana u sklopu 31. kola Primavere.

Milan je prije pet dana poražen 3:0 u finalu Lige prvaka mladih protiv Olympiacosa i jedna je od najboljih momčadi u Primaveri, dok je Monza pri dnu lige. Domaćin je očekivano poveo zahvaljujući golu Mattije Liberalija u 36. minuti. Međutim, u drugom dijelu susreta gosti su napravili preokret. U 53. minuti je Tommaso Marras izjednačio na 1:1, a 17 minuta kasnije Antunović je postigao svoj deseti gol sezone koji je donio pobjedu Monzi od 1:2.

Hoće li se vratiti u Hajduk?

Ono što je zanimljivo u kontekstu njegovih igara jest dogovor između Hajduka i Monze oko njegovog potencijalnog transfera. Naime, Antunović je prije odlaska u Italiju produžio ugovor s Hajdukom do 2025. godine, budući da mu je tada važeći istjecao krajem ove sezone, pa bi posudba za Bijele bila besmislena ako bi ih igrač nakon nje jednostavno besplatno napustio.

Monza ima opciju otkupiti Antunovića na kraju sezone za milijun eura, a Hajduku će pripasti i 20 posto budućeg transfera. Opcija Monze pretvara se u obvezu otkupa ako Antunović ove sezone zaigra barem jednu minutu u Serie A za prvu momčad. Dojam je da bi mladi napadač najradije ostao u Italiji, ali uz brojne promjene na Poljudu, možda se otvara prostor i za njegov povratak. Na kraju će konačnu odluku donijeti Monza bilo tako da ga uvrsti u sastav prve momčadi u nekoj od preostale četiri utakmice ili da to ne naprave, a svejedno se odluče za otkup ugovora.

 

Pročitajte više