Guardian: Maradonin nasljednik je Modrićev brat

Foto: Gulliver / Getty Images

UGLEDNI engleski list u velikom tekstu nahvalio je igrača kojeg uz Luku Modrića predstavlja najzaslužnijim za prolazak Hrvatske u polufinale SP-a.

"Nije ni trepnuo, ali on je čovjek za takve zadatke"

"Žena Raquel mu je na dan utakmice Hrvatske i Danske prorekla da će meč otići do penala i da će on zabiti peti. Poslušao ju je i idućih nekoliko sati gledao videa Kaspera Schmeichela te pričajući o njemu s Andrejom Kramarićem, bivšim suigračem danskog golmana. Proročanstvo se ispunilo. Šest dana kasnije i 1,444 kilometara dalje, ponovilo se opet, tada protiv Rusije. Opet je bio sasvim sam na penalu. Ali, tamo nikada zapravo nisi sam. On nije ni trepnuo. Rakitić je čovjek za takve zadatke. Kada je Sevilla u Europa Ligi igrala protiv gradskog rivala Betisa, on je izveo zadnji, odlučujući penal. U finalu protiv Benfice bio je određen za izvođača petog penala, ali Sevilla je ranije osigurala trijumf."

"Najzaslužniji su onaj luđak Bilić i moj tata"

Guardian donosi Rakitićevu životnu priču i otkriva kako je umjesto Švicarske, u kojoj je odrastao i za čije je mlade selekcije igrao, odabrao senirosku reprezentaciju Hrvatske: "Za to su najzaslužniji onaj luđak Slaven Bilić i moj tata Luka. Došao je dan odluke i nakon što sam završio telefonske razgovore s hrvatskim izbornikom Bilićem te švicarskim izbornikom Kuhnom, otvorio sam vrata kuće i vidio oca kako nervozuno šeće čekajući što sam odlučio. Rekao sam da sam izabrao Švicarsku. On je prihvatio, ali nakon što sam dodao da se šalim i da biram Hrvatsku, rasplakao se."

Engleski čitatelji doznaju kako je Rakitić nakon toga dobiva prijetnje smrću, bijesna pisma, pozive kući, ali nije se dao: "Odluku da igram za Hrvatsku donio sam srcem. Nisam razmišljao o tome gdje ću više igrati."

"Usprkos svim postignućima, trofejima, kvalitetama te tome što igra za Barcelonu i Hrvatsku i dalje ostaje podcjenjen i neprimijećen"

Citira se Ćoruka koji Rakitića i Modrića naziva "najboljim parom veznjaka", a Guardian napominje kako se njih ne spominje slučajno zajedno i otkriva da Rakitić suigrača kojeg smatra najboljim nogometašem u povijesti Hrvatske, naziva bratom. Ipak, čudi se Guardian, Rakitić usprkos svim postignućima, trofejima, kvalitetama te tome što igra za Barcelonu i Hrvatsku i dalje ostaje podcjenjen i nedovoljno primijećen.

"Igrao je na poziciji desetke, četvorke, šestice i osmice. Monchi, slavni sportski direktor koji je stvorio trofejnu Sevillu, rekao je da bi Rakitić sjajno radio i njegov posao. Victor Orta, Monchijev asistent, dodao je: "Toliko je inteligentan, sposoban prilagoditi se i skroman kada to treba napraviti ili promijeniti poziciju."

"Bio je naš najbolji defenzivni i ofenzivni veznjak. Mijenjao je te dvije pozicije sukladno potrebama momčadi"

Unai Emery, koji je bio trener dok je Sevilla s kapetanom Rakitićem osvajala Europa Ligu, opisuje Rakitića kao čovjeka brojnih vrlina: "On drži momčad na okupu i ključan je za njeno jedinstvo. Kao igrač bio je naš najbolji defenzivni i ofenzivni veznjak. Mijenjao je te dvije pozicije sukladno potrebama momčadi." Guardian dodaje da je u zadnjoj sezoni u Sevilli, gdje je bio prvi kapetan stranac nakon Diega Maradone, imao 15 golova i 17 asistencija. Od kluba se rastao trofejem EL i naslovom najboljeg igrača finala."

Po dolasku u Barcelonu rekao je: "Ako moram trčati još 10 kilometara za Neymara, Messija i Suareza, nemam nikakvih problema s tim." Za takav stav nagrađen je trostrukom krunom i golom u finalu Lige prvaka."

"Ako moram trčati još 10 kilometara za Neymara, Messija i Suareza, nemam nikakvih problema s tim"

Guardian ističe da je Rakitić nakon dijagnoze da boluje od celijaklije. Nakon što je prehranu prilagodio netoleranciji na gluten, otkrio da je zbog toga zapravo fizički spremniji nego ikada ranije. Te da se i pod novim trenerom opet odlično prilagodio u novom stilu igre. Uz Busquetsa nekad je u sredini, nekad desno. Treći put je defenzivni veznjak, pa razigravač ili onaj koji trkom vuče momčad. I to sve u istom meču, prilagođavajući se kako okolnosti to traže. Ali, kod njega nije stvar samo sposobnosti adaptacije, nego i savršenog tajminga kada to treba napraviti."

"Od pivota, preko razigravača, pa golgetera protiv Argentine, do zaštitnika s Danskom..."

Engelzi pred utakmicu s njihovom reprezentacijom podsjećaju da se Rakitić rotira i na SP-u: "Od pivota, preko razigravača, pa golgetera protiv Argentine, do zaštitnika s Danskom. Protiv Rusije njegov i Modrićev utjecaj na igru rastao je ulaskom Brozovića, što im je obojici omogućilo odlazak visoko prema protivničkom golu. Rakitić je pri tome prevalio 13 kilometara i imao 89 posto točnih dodavanja."

"Ne možemo propustiti ovu povijesnu priliku"

Ipak, "Rakitić je kritičan i ističe kako je njegova i igra momčadi daleko od savršene. Znamo da možemo igrati bolje. Protiv Rusije nismo kontrolirali igru i to moramo popraviti."

Taj popravak morat će biti protiv Engleske, a Rakitić je siguran da će to napraviti jer "ne možemo propustiti ovu povijesnu priliku".

Sve što trebate znati o Engleskoj Kramarić i Mandžukić najavili okršaj s Engleskom

Pročitajte više