Guardian: Tri Hrvata među 100 najboljih nogometaša na svijetu, lista još nije konačna

Foto: Profimedia

UGLEDNI britanski Guardian svake godine objavi svoj popis najboljih 100 nogometaša svijeta. Tako je i napravio za 2022. Lista još nije konačna, ostala su najbolja desetorica, a među najboljih 90 našla su se tri hrvatska reprezentativca. 

Joško Gvardiol zauzeo je 31. mjesto, Marcelo Brozović 68., a Dominik Livaković 71. na listi Guardiana. Kako se ne znaju još imena prvih 10, za očekivati je da svoje mjesto nađe i Luka Modrić.

Gvardiol je očito bio najbolji branič na Svjetskom prvenstvu i velik dio iznenađujućeg trećeg mjesta Hrvatske na turniru. Dalićeva momčad poznata je po iskustvu, no njezin mladi stoper, koji je proslavio 21. rođendan ovog tjedna, ukazuje na svijetlu budućnost. Nakon što se godinama žalilo za nedostatkom vrhunskih stopera, novu generaciju predvodi Gvardiol. Snažan je i pribran u obrani s četvoricom ili trojicom, više je nego sposoban odigrati i lijevog beka. Njegov klub RB Leipzig sjedi na rudniku zlata. Gvardiol je novi na ovoj listi, no na njoj će sigurno boraviti godinama”, stoji u pojašnjenju Guardiana.

Nahvalili Gvardiola, Brozovića i Livakovića

Za Brozovića pišu:

“Ako želite jednu statističku kategoriju koja opisuje Brozovića, ona je došla na kraju hrvatskog remija s Japanom u Kataru. Pretrčao je 16.7 kilometara, više od bilo kojeg igrača na svjetskim prvenstvima. Prethodni rekorder? Također Brozović, sa 16.3 km u polufinalu SP-a protiv Engleske. Njegov neumorni rad bio je ključan faktor na putu Hrvatske do trećeg mjesta te u domaćim uspjesima Intera.”

A za Livakovića:

“Malo bi tko uoči SP-a odabrao Livakovića za jednog od junaka Hrvatske. Vratar Dinama imao je teške trenutke nakon Eura, borio se s formom i ozljedom, Dalić ga je ispustio iz momčadi u važnim kvalifikacijskim utakmicama. Ponude za njega nisu dolazile, što je utjecalo na njegovo samopouzdanje, no u Kataru je pokazao svoju najbolju verziju. Skupio je 25 obrana, više od svih vratara na turniru, te je nosio Hrvatsku do polufinala. Posebno je impresivan bio prilikom jedanaesteraca protiv Japana, kao i s 11 obrana u četvrtfinalu protiv Brazila.”

Kompletan poredak od 100. do 11. mjesta pogledajte ovdje.

Pročitajte više