POVIJESNA BLAMAŽA

HAJDUK - GZIRA 1:3 Hajduk golom u 96. minuti ispao iz Europe od Maltežana

Foto: Pixsell

HAJDUK je ispao iz Europe.

Momčad Siniše Oreščanina je u sramotnoj predstavi u uzvratnoj utakmici 1. pretkola Europa lige na Poljudu izgubila od malteške Gzire United 3:1 i ispala ukupnim rezultatom 3:3 zbog manjeg broja golova u gostima.

Gubio je Hajduk od svakakvih momčadi u Europi kroz povijest. Bili su tu Dila Gori, Shelbourne i Debrecen, ali sve te ekipe su svemirski brod za veselu družinu s Malte koja je Hajduku nanijela najteži poraz u povijesti.

A dobro je počelo...

Baš nitko od 18.236 gledatelja na Poljudu nije očekivao ovakav rasplet nakon što je Hajduk već u 7. minuti došao do vodstva. Dobro otvaranje susreta lijepim golom okrunio je Bassel Jradi nakon krasne akcije Jaira i Bašića po desnoj strani. Brazilac je odlično proigrao suigrača koji vraća povratnu loptu na deset metara, a Jradi snažnim prizemnim udarcem pogodio za 1:0.

Već u sljedećem napadu Jairo je pao u šesnaestercu nakon duela sa Sakyijem, ali sudac nije pokazao ništa, da bi pet minuta kasnije Tahiraj pucao pokraj gola iz jako dobre situacije. Hajduk je potpuno kontrolirao utakmicu, ali kako je poluvrijeme odmicalo, domaćini su postajali sve ležerniji i nezainteresiraniji.

Pomagali su im u tome i gostujući igrači koji su se mučili spojiti par dodavanja, ali nisu izgledali kao da mogu zaprijetiti golu Tomislava Duke. U 31. minuti je Dolček lijepo ubacio s lijevog krila, Borja Lopez su ugurao među stopere, ali nije dobro zahvatio loptu i upropastio je dobru priliku. 

Rezultat bolji od igre

Iako nije igrao spektakularno, Hajduk je na poluvrijeme otišao s vodstvom 1:0 i vjerojatno je već pripremao skauting Ventspilsa u 2. pretkolu, ali već u prvom napadu drugog poluvremena gosti su poslali prvo upozorenje Splićanima. No to očito nitko nije ozbiljno shvatio.

U 49. minuti Henrique je nakon lijepe akcije ubacio s lijeve strane, Svatok i Borja Lopez su potpuno zaboravili na Jeffersona, ali je igrač Gzire centimetar zakasnio na loptu. No nije osam minuta kasnije. Ista akcija - Henrique je ubacio s lijevog krila, Jefferson je nadskočio tri igrača Hajduka i preciznim udarcem glavom pogodio malu mrežicu za 1:1.

Poljudom su se zaorili prvi zvižduci, a Oreščanin je odmah iz igre izvadio Dolčeka i Tahiraja te ubacio Jurića i Kalyka. Primljeni gol i reakcija publike prodrmali su Hajduk koji je u sljedećih deset minuta mogao zabiti drugi gol i riješiti utakmicu Prvo je odmah nakon gola gostiju Delić odlično proigrao Jaira, koji je u čistoj šansi natrčao na loptu, ali je gostujući stoper u zadnji trenutak ušao u blok i spriječio gol. U 65. minuti ubačaj s desne strane preletio je sve igrače i došao do Juranovića koji iskosa s lijeve strane s 15 metara odlično puca, ali goste spašava stativa. Mini pritisak domaćina završio je golman Gzire u 67. minuti nakon što je odbijanac od Jairova ramena i glave jednog od suigrača odličnom reakcijom izvukao iz gola.

Igrači Gzire su u tim trenucima već vidno fizički pali i nisu uspijevali složiti još neku ozbiljnu akciju sve do 69. minute, kad je pao jedan od golova koji će se na Poljudu prepričavati godinama. Odbijena lopta je na vrhu šesnaesterca Hajduka došla do Konea, koji ju je iz prve, fantastičnim škaricama u savršenom luku poslao pod gredu za sad već ozbiljnih 1:2.

Poljudom su se prolomili zvižduci, a Oreščaninova mlada momčad vidno više nije znala gdje je. Nisu Hajdukovi igrači znali trebaju li se braniti do kraja susreta ili krenuti po drugi gol koji bi im, valjda, osigurao prolazak. Iako su poveli, Maltežani više vidno nisu mogli stajati na nogama pa je u čudnih sljedećih dvadesetak minuta Hajduk nešto pokušavao, ali s očitim strahom da s još jednim golom ispada.

Ispali u 96. minuti

Igrači Gzire kao da su se zadovoljili pobjedom, koja je sama po sebi već bila senzacionalna, i djelovali su kao da ni sami ne vjeruju da mogu napraviti nemoguće. Branili su se i nekim dugim loptama tražili napadače, ali najveću šansu imao je Hajduk u 83. minuti kad Jurić i Jradi iz tri pokušaja u gužvi u kaznenom prostoru nisu uspjeli jednostavno poslati loptu u gol.

Rijetko viđeno mučenje na Poljudu ciparski sudac produžio je za šest minuta, ali sve do 96. nije izgledalo kao da će gosti krenuti u neki završni presing u potrazi za trećim golom. A onda je Jefferson na drugoj strani našao usamljenog Konea koji je prekrasnim udarcem s 15-ak metara pogodio suprotne rašlje za nestvarnih, komičnih 1:3.

Kako će se i hoće li se Hajduk, Oreščanin i svi oko kluba oporaviti od ovog poraza, tek ćemo vidjeti. Za ovo nema baš nikakvih isprika...

Pročitajte više