HNL

HAJDUK - ISTRA 2:0 Splićani teško do pobjede, Torcida pjevala s igračima

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

HAJDUK je pobijedio Istru 1961 na otvaranju nove sezone HNL-a. Splićani su slavili s 2:0 protiv Puljana pred više od osam tisuća ljudi na Poljudu te se tako pridružili Dinamu, Osijeku i Rijeci s tri osvojena boda u prvom kolu HT Prve lige.

Poveo je Hajduk rano, već u osmoj minuti nakon što je novi stoper, koji je stigao ovo ljeto iz Milana, Stefan Simić iskoristio pogrešku pulskog vratara Čondrića i zabio za vodstvo. Dosta zanimljivu i napetu utakmicu gledali smo u nastavku, Istra je imala više sjajnih šansi za izjednačenje, ali nijednu nije iskoristila. Kazna je stigla dvije minute prije kraja kad je Burićev as s klupe Hamza Barry pokupio nespretan odbijanac Rufatija i pospremio ga u mrežu gostujućeg sastava.

Damir Burić tako je započeo svoj drugi mandat na klupi Hajduka pobjedom. Nije to bila uvjerljiva partija splitskog sastava, ali dovoljna da se zaboravi blamaža u 1. pretkolu Europa lige i ispadanje od Gzire United i ekspresan otkaz Siniši Oreščaninu.

HNK Hajduk Split - NK Istra 1961 Live Score

Hajdukova dominacija prvih pola sata, pa period kada su jedva preživjeli nalete Istre 1961

Gledali smo očekivan početak utakmice. Hajduk je od starta krenuo žestoko, agresivnim napadima, a osjetio se i povratak Mije Caktaša u momčad. Do isteka pola sata Splićani su držali visok tempo, igrao se atraktivan nogomet s obje strane. Tri izgledne prigode hajdukovaca poskidao je raspoloženi Čondrić, a onda je Istra 1961 uzela stvar u svoje ruke.

U posljednjih 15 minuta potpuno su stisli domaćina i imali više izglednih šansi, ali ih nisu iskoristili. Posebno se to odnosi na Bosančićev udarac glavom iz 40. minute kad je tukao glavom na drugoj stativi i poslao loptu točno pod prečku, no u posljednji trenutak Posavec je reagirao i gotovo je izvadio iz mreže.

Četiri minute kasnije Ismajili je spasio domaćina. Gržan je povukao kontru Puljana, ubacio oštru i opasnu loptu na peterac domaćina, a da je prošla, Fuentes bi je samo morao gurnuti u mrežu, ali je stoper Splićana na vrijeme reagirao.

Nevjerojatne Čondrićeve obrane i još čudniji Caktaševi promašaji

U nastavku utakmice sličan scenarij kao s početka susreta. Hajduk je stisnuo, imao period izrazite dominacije, ali nisu uspijevali svoje šanse pretvoriti u pogotke. Caktaš je promašio dva velika zicera, u 56. i 65. minuti utakmice, a u heroja gostiju opet se prometnuo Čondrić koji je skidao sve i svašta. Onda se u 68. minuti ozlijedio i morao napustiti igru. Bio je to velik hendikep za goste koji se nisu predavali već naprotiv - ponovno stisli Hajduk i umalo šokirali Poljud.

Hajduk je jedva izdržao nove nalete Puljana, a onda je u igru ušao Burićev as s klupe

Igrala se 78. minuta kad je Galilea sjajno okrenuo Jradija na lijevoj strani, pogledao u peterac i pronašao Ivančića, ali veznjak Istre promašio je cijela vrata sa šest, sedam metara udaljenosti od Posavca. Imali su prigodu i u 82. minuti, Grujević je tukao lijepo iz slobodnjaka s 19 metara, ali Posavec nije morao reagirati.

I onda je dvije minute prije kraja stigao gol koji je potvrdio pobjedu splitskog sastava. Strijelac je bio Hamza Barry, Burićev as s klupe koji je ušao u drugom poluvremenu. Iznenadila je lopta Rufatija koji je htio presjeći dodavanje hajdukovaca, a onda se odbila do Hamze koji je poentirao pokraj Majkića za konačnih 2:0.

Nemirni Burić stalno davao instrukcije igračima

Od početka utakmice bilo je nejasno zašto je Damir Burić odlučio ostaviti standardnog prvotimca Hamzu na klupi, ali se kasnije to ispostavilo kao dobar potez. Novi trener Hajduka cijelu utakmicu proveo je dajući instrukcije svojim igračima, stalno je stajao na nogama u svom tehničkom prostoru i u malo trenutaka moglo ga se vidjeti kako mirno sjedi.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više