Hajduk ušao u niz u kakvom nije bio već osam godina

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HAJDUK je osigurao drugo mjesto na SuperSport HNL ljestvici ove sezone. Posljednje dvije utakmice momčad Ivana Leke igrala je bez pritiska rezultata i pobijedila ih je identičnim rezultatom - 3:0. Najprije je pala Lokomotiva u Zagrebu, a u subotu i Osijek na Poljudu.

Lekina momčad već pet kola nije primila pogodak, što je prava rijetkost za Hajduk posljednjih godina. Niz je to kakav je Hajduk ostvario zadnji put u listopadu 2015. godine. Trener je tad bio Damir Burić Šolta, a glavni igrači Tino Sven Sušić, Franck Ohandza, Lovre Kalinić, Nikola Vlašić, Andrija Balić...

Ove sezone Hajduk je niz počeo na Poljudu, pobjedom 2:0 protiv Varaždina. Zatim je odigrao 0:0 s Goricom pa na Poljudu u dosta sterilnom derbiju odigrao 0:0 s Dinamom. Uslijedile su spomenute pobjede od 3:0 protiv Lokomotive i Osijeka. 

Leko promijenio formaciju i golmana

Utakmice bez primljenih golova pozitivan su znak za Leku, koji se nakon dolaska mučio sa slaganjem obrane, koja je samo nizala greške. Awaziem i Borevković bili su dežurni krivci koje se često prozivalo na društvenim mrežama.

Nije igračima Hajduka nikako odgovarao sustav 3-5-2 koji je Leko forsirao pa se trener morao prilagoditi momčadi i vratiti je u formaciju 4-2-3-1. Sustav u kojem su momčad slagali Valdas Dambrauskas i Mislav Karoglan pokazao se kao puno stabilniji od Lekinog s trojicom iza.

Obrambeni igrači imali su problema s markiranjem, nerijetko su izgledali zbunjeno i nisu znali gdje trebaju stajati i koje zone pokrivati. Bitan faktor je i promjena golmana. Leko je povjerenje dao iskusnom Ivanu Lučiću, a mladu nadu Karla Sentića posjeo je na klupu. 

Hajduk do kraja prvenstva ima još dvije utakmice - gostovanje kod Slaven Belupa pa Šibenik na Poljudu u zadnjem kolu. Puno važnija utakmica je finale Kupa, koje se igra 24. svibnja na Rujevici, gdje će igrati također protiv Šibenika.

Pročitajte više