HAJDUKOVAC U DINAMU UOČI DERBIJA "Uvijek osjetim te neke emocije, ali sam ih već prerastao"

Foto: Davor Javorović, Igor Kralj/Pixsell

NIKOME u momčadi Dinama i Hajduka, a vjerojatno i šire nisu tako pomiješani osjećaji kao Nikoli Mori (19) uoči najvećeg hrvatskog derbija. Rođeni Splićanin i deklarirani navijač Hajduka istovremeno je i standardni član Dinamove udarne momčadi koja bi pobjedom protiv Hajduka na Maksimiru vjerojatno riješila pitanje novog prvaka.

"Ma, sad sam već odigrao tri ili četiri derbija, nekako me to prošlo. Ne mogu reći da mi je to sad utakmica kao i svaka druga jer imam ja tu neke svoje emocije, ali kao da sam prerastao to samo uzbuđenje prije utakmice. Krivo bi bilo reći da mi je postalo rutina, jer mi ta utakmica nikada neće biti rutina, ali mi je to osjećaj koji me više ne remeti koncentraciju", kaže Moro koji je s obitelji došao u Zagreb kad je imao 11 godina.

Naravno, svi ljudi oko njega veliki su hajdukovci, ali na to je, kaže, već navikao.

"Svi me zafrkavaju, kako i ne bi, ali nije mi to nikakav problem. Ja sam profesionalac i to je to. Znao sam se nekad s nekim igračima Hajduka, koje poznajem, međusobno malo provocirati prije derbija, no to je sad iza nas. Zasitili smo se toga", kaže kroz smijeh Nikola.

Dinamo je nakon solidno odrađenih priprema proljetni dio sezone otvorio - atomski. Velikom 4:2 pobjedom u Osijeku koja je, priznaje Moro, iznenadila i njega i suigrače.

"Dinamo uvijek igra na pobjedu, to je jasno. Znali smo da smo dobro odradili pripreme, ali moram priznati da nismo očekivali da ćemo voditi baš 4:0. Vjerovali smo da ćemo pobijediti, no iznenadili smo sami sebe. Bitno ti je tako dobro otvoriti nastavak sezone, odlična je atmosfera, dobri smo", rekao je Nikola.

Nakon tih 4:0 uslijedila je mini-kriza Dinama što su Osječani iskoristili i brzo zabili dva gola.

"Tko god je gledao utakmicu vidio je da su nas ti golovi baš uzdrmali. Ne treba to tajiti. Da, bilo je malo panike, ali uspjeli smo se smiriti, malo stati na loptu i na kraju ipak normalno privesti utakmicu kraju. Ne moram vam ni govoriti da smo kasnije više pričali o ta dva primljena gola nego ova četiri koja smo zabili", iskreno je rekao Dinamov Dalmatinac koji je gledao Hajdukovo razbijanje Cibalije 5:0.

"Iskreno, Cibalia je bez problema mogla voditi u prvom poluvremenu da nisu promašili one odlične prilike. To ti se uvijek obije o glavu. Hajduk je onda pokazao kvalitetu i to je bilo to. I oni su, baš kao i mi, dobro otvorili sezonu i moram priznati da dobro izgledaju", rekao je.

Moro najbolje zna kako je to u i oko Splita. Kao i svake godine, Hajduk dobro krene u proljetni dio prvenstva, krene i ona dobro poznata euforija i na kraju - ništa.

"To su vam takvi ljudi, ne mogu vam to objasniti. Euforija brzo nastane, a još brže nestane. Dobiješ pet utakmica zaredom, odigraš jedan remi i - ne valja. Odmah se zaboravlja sve dobro što si napravio i obrnuto. Sve loše nestane nakon par dobrih rezultata, to je nevjerojatno", objašnjava Moro.

Dinamo je u ovom prijelaznom roku doveo Marija Gavranovića i Izeta Hajrovića koji bi mogli biti velika pojačanja za ovu, ali i sljedeću sezonu.

"Mario je stvarno odličan, nevjerojatan igrač. Odmah se uklopio, uostalom, vidjet ćete. Hajrović mi se čini kao super igrač, ali treba mu još malo vremena da pohvata neke naše zahtjeve u igri. Bit će on pravi", kaže Nikola s kojim smo razgovarali u OŠ Graneštna u zagrebačkoj Dubravi gdje su se on i suigrači družili sa školarcima.

Euforija koja je nastala kad su u školsko predvorje stigli on, Soudani, Dani Olmo, Benković, Doumbia i Ćorić zaista se ne može opisati. Klinci su bili oduševljeni dinamovcima, a svatko od njih nekoliko stotina želio je autogram i fotografiju. Navala je bila tolika da su se Moro i društvo na kraju sklonili u jednoj učionici, a pri odlasku su doslovno morali "bježati" pred klincima. Uhvatili su ih ispred klupskog kombija i uhvatili još koji autogram, a na kraju su niz ulicu i trčali za vozilom.

"Evo, najiskrenije, ne znam kako bih vam to opisao. Meni su se, onako, tresli obrazi od uzbuđenja i sreće. Nikad to otkad sam ovdje nisam doživio. Teško ti je igrati pred tim praznim tribinama i onda kad dođeš ovako među te klince koji su oduševljeni što te vide je jedan poseban osjećaj", kaže Nikola kojemu smo onda postavili logično pitanje kako je moguće da Dinamo nitko ne gleda.

"Na to nemam odgovor. Ali, nije to slučaj samo s Dinamom. Pa nitko nema dovoljno gledatelja na stadionu. Ne znam što mi moramo napraviti da se vrate. Valjda osvojiti Ligu prvaka..."

Pročitajte više