Hajduku mjesto u istočnjačkoj Ligi prvaka

PREMA pisanju uglednog Global Politicana Istočnoeuropska liga, po uzoru na prestižnu Ligu prvaka, mogla bi konačno zaživjeti. Iako bi to, iz nekih razloga, u ovom trenutku ponajviše odgovaralo Dinamu iz Bukurešta i Olympiacosu iz Pireja, među klubovima koji bi u nju ušli spominje se i splitski Hajduk.

"Revoltiranim začetnicima ideje, Olympiacosu i Dinamu, pridružit će se još 15 klubova; Steaua i Rapid iz Rumunjske, Galatasaray, Istambul i Bešiktaš iz Turske, PAOK iz Grčke, Partizan i Crvena Zvezda iz Srbije, CSKA i Levski Sofija iz Bugarske, Apoel sa ciparske Nikozije, Maribor iz Slovenije, Šahtjar i Dinamo Kijev iz Ukrajine te Hajduk iz Hrvatske. Za klubove bi natjecanje u ligi osim prestiža, donijelo i novac." - piše Politican.

Tijekom proteklog desetljeća istočno-europski klubovi ponajviše zbog goleme moći svojih zapadnih kolega, redovito ispadaju u pretkolima Kupa UEFA ili Lige prvaka.

Pravi problem je što ispadanja iz natjecanja vode u milijunske gubitke, s obzirom da otpadaju marketinški ugovori, ali i ugovori s TV kućama.

Istočnoeuropski klubovi u niti jednom segmentu ne mogu se mjeriti s divovima iz zemalja petice, piše list. Kod novca počinje, ali i završava priča o istočnoj inačici Lige prvaka. Koliko god ideja koristi klubovima s ovog područja, isto toliko gubitaka donosi čelnicima UEFA-e.

Oni se, zahvaljujući prilikama koje kod nas vladaju, uvijek mogu izvući na politiku. A o navijačima da ne govorimo. Bilo bi zanimljivo čuti što u u Splitu misle o eventualnom gostovanju Crvene Zvezde na Poljudu.

No, "Bili" imaju i prečih stvari da s njima razbijaju glavu; Gudelj i Grgić sastavljaju listu prekobrojnih, stečajni postupci u punom su jeku, Mornar traži milijun kuna do 22. prosinca, Grad, pak, dva i pol. Kako kod da okrenemo, istočnoeuropska liga može pričekati.

Pročitajte više