koronavirus

Hajduku prijeti debakl ako HNS prihvati prijedlog UEFA-e

Foto: FAH, Grafika: Index

UEFA i njen predsjednik Aleksander Čeferin su u 55 europskih nacionalnih saveza poslali prijedlog da se, s obzirom na pandemiju koronavirusa i prekide državnih  prvenstava na neodređeno vrijeme, klubovi koji će sljedeće sezone igrati Ligu prvaka i Europa ligu odaberu prema trenutnom stanju na ljestvicama, otkriva španjolski AS pred sutrašnji sastanak UEFA-e i europskih nogometnih saveza.

UEFA bi da naslove osvoje vodeći u trenutku izbijanja pandemije koronavirusa

Navodno je plan UEFA-e da prvacima budu proglašeni oni koji su u trenutku prekida prvenstva bili prvoplasirani na ljestvici. U Hrvatskoj bi to bio Dinamo, u Španjolskoj Barcelona, u Italiji Juventus, a u Engleskoj Liverpool. Ovakvom odlukom bi u najjačim ligama najviše bili pogođeni Lazio i Real, drugoplasirane momčadi u Italiji i Španjolskoj, koje su se do kraja prvenstva trebale s Juventusom i Barcelonom boriti za naslove.

UEFA će prema trenutnom stanju na ljestvicama odabrati i klubove koji će sljedeće sezone igrati Ligu prvaka i Europa ligu (to znači da bi Hrvatsku u kvalifikacijama Lige prvaka predstavljali Dinamo i Rijeka), a savezima će dati preporuku da ne bude ispadanja iz liga. 

Mnogima je ovo elegantno, ali Hajduku je rješenje iz noćnih mora

Odluka o prvaku i ispadanju iz liga je na kraju na nacionalnim savezima, ali je jasno kako će neki njih prihvatiti UEFA-inu ideju kako bi tako što elegantnije okončali sezonu koju je upropastio koronavirus.

Međutim, Hajduku bi tako ostala upropaštena sezona u kojoj je drugo mjesto i tako izboreno pretkolo Lige prvaka istaknuo kao ultimativni cilj.

Rijeka bi dvostruko pobijedila u Jadranskom derbiju za Ligu prvaka

Ako se HNL zbog više sile proglasi završenim nakon 26. kola, a stanje deset kola prije regularnog kraja konačnim, onda bi Hajduk bio jedan od dva najveća gubitnika sezone 2019./20., i to zbog debakla upravo u spomenutom 26. kolu, kada je porazom kod Rijeke 2:0 od tog rivala izgubio drugo, a zatim i pobjedom Lokomotive kod Gorice i treće mjesto. 

Hajduk ne bi bio jedini veliki gubitnik u HNL-u

Rijeci bi tako pobjeda u Jadranskom derbiju ujedno bila i trijumf u kvalifikacijskom meču za Ligu prvaka, a Hajduk bi zbog poraza u tom meču sljedeće sezone europski put počeo u drugom pretkolu Europa lige, a ne u istoj fazi Lige prvaka.

Drugi najveći gubitnik ovakvog raspleta bio bi Osijek, koji bi kao petoplasirani, usprkos velikim ulaganjima, ostao bez Europe za sezonu 2020./21.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više