Hamilton: Motori bi mogli odlučiti novu sezonu F1

Foto: Getty Images/Guliver image

AKTUALNI svjetski prvak Lewis Hamilton vjeruje da bi motori mogli odigrati ključnu ulogu u F1 prvenstvu 2018. zbog novih pravila koja dopuštaju samo tri motora po vozaču u cijeloj sezoni.

Prošle godine vozači su smjeli koristiti po četiri primjerka svakoga od šest elemenata pogonskih jedinica, a savršen učinak imao je jedino Mercedes koji je samo kod Hamiltona koristio peti motor nakon incidenta u kvalifikacijama.

Hamilton je završio svih 20 utrka i osvajao bodove na svakoj od njih čime je postao tek drugi svjetski prvak u povijesti kojem je to uspjelo. Britanac vjeruje da Mercedes može zadržati nevjerojatnu pouzdanost koju su pokazali 2017. i smatra da bi upravo motori mogli odlučiti prvenstvo.

"Planiramo odvoziti sve krugove, to je naš cilj", rekao je Hamilton.

"Naravno da će biti teže to učiniti zbog samo tri motora, ali to planiramo učiniti. Vjerujem da momčad to može iako je zadatak golem. Možda je 2017. bila zlatna godina za nas po pitanju pouzdanosti, ali nema razloga da to ne ponovimo. Mislim da će između naših, Ferrarijevih i Renaultovih motora to potencijalno biti nešto što bi moglo odlučiti prvenstvo. A kao što sam rekao, planiramo završiti svaku utrku."

Jedan kvar u 120 nastupa u 2017.

Hamilton je 2016. imao nekoliko kvarova na svojoj pogonskoj jedinici, kako u kvalifikacijama tako i u utrci u Maleziji gdje mu je spektakularno otkazao motor dok je bio u vodstvu.

Prošle sezone Hamilton je imao savršenu pouzdanost, slično kao i Rosberg 2016., i vjeruje da Mercedes to može ponoviti i 2018. ako bude imao isti pristup.

U cijeloj 2017. od šest bolida koji koriste Mercedesove motore (Mercedes, Force India i Williams) samo je jednom netko odustao zbog kvara na motoru – Bottas u Španjolskoj. To je samo jedan kvar u 120 nastupa.

"Imali smo najbolju pouzdanost ikad", rekao je Hamilton. "Bit će još teže postići ovo što smo postigli 2017., ali ako radimo s istim pristupom to je dostižno."

 

 

Pročitajte više