Hamilton pobjednik posljednje ovosezonske utrke u F1, Alonso se oprostio 11.

LEWIS HAMILTON pobijedio je 11. put ove sezone i tako na najbolji mogući način zaključio sjajnu sezonu za njega i Mercedes, a Sebastian Vettel završio je drugi ispred Red Bullovih vozača Maxa Verstappena i Daniela Ricciarda.

Hamilton je ujedno postao prvi vozač koji je osvojio više od 400 bodova u sezoni (408), a izjednačio je svoj učinak od 11 pobjeda u sezoni (2014.) i 17 postolja u sezoni (2015. i 2016.).

Hamilton je zadržao vodstvo na startu utrke, ali već u prvom krugu vidjeli smo veliki incident između Hulkenberga i Grosjeana u šikani između dvije DRS zone.

Hulkenberg je pokušao prestići Grosjeana u prvom dijelu šikane, ali Francuz je zadržao vanjsku stranu koja je postala unutarnja za idući zavoj i došlo je do kontakta između Grosjeanovog prednjeg i Hulkenbergovog stražnjeg kotača, a nakon toga i do prevrtanja Hulkenbergova Renaulta.

Renault je ostao prevrnut i naslonjen na ogradu, uz manju vatru iz stražnjega kraja koju su redari brzo ugasili, a Nijemac je morao čekati da bolid okrenu na pravu stranu prije nego je mogao izaći iz kokpita.

Hamilton je zadržao vodstvo nakon ponovnoga starta, ali je ušao vrlo rano u boks, već u sedmom krugu, jer su zbog Raikkonenovog odustajanja na startno-ciljnom pravcu nastupili uvjeti virtualnog sigurnosnog automobila pa je Mercedes odlučio iskoristiti priliku.

Bottas i Vettel su ostali na stazi, a Hamiltonov primjer slijedili su samo Leclerc u Sauberu, koji je sjajno startao i bio četvrti nakon prelaska obaju Red Bullova i Raikkonena koji je bio u problemima.

Bottas je u boks ušao devet krugova kasnije od Hamiltona, a kasnije je imao problema s kočnicama zbog kojih je izgubio drugo mjesto od Vettela u 35. krugu.

Bottasove probleme iskoristili su i vozači Red Bulla Verstappen i Ricciardo te ga bacili na tek peto mjesto, a Mercedes ga je iz opreza pozvao u boks po novi set ultrasofta jer je imao dovoljnu veliku prednost ispred šestoga Sainza.

Vettel je nakon prolaska Bottasa sustigao Hamiltona, ali na kraju nije imao dovoljno brzine ugroziti svjetskoga prvaka koji je pobijedio s 2,5 sekundi prednosti.

Verstappen je na starijim gumama uspio završiti ispred Ricciarda i osigurati peto uzastopno postolje i ukupno 12. u sezoni čime je u toj statističkoj kategoriji pobijedio Ricciarda 12:2.

S novih 15 bodova, Verstappen je prestigao Bottasa i završio četvrti u poretku vozača, samo dva boda iza Raikkonena koji je danas odustao.

Sainz se oprostio od Renaulta šestim mjestom i zauzeo deseto mjesto u poretku vozača, a Renault je potvrdio osvajanje četvrtoga mjesta s 19 bodova više od Haasa koji je danas završio na devetom i desetom mjestu.

Leclerc je završio sedmi u posljednjoj utrci za Alfa Romeo Sauber i zauzeo 13. mjesto u poretku vozača, a Perez je završio osmi za Racing Point Force Indiju koja se obranila od Saubera i završila na sedmom mjestu u poretku konstruktora. Da su im priznati svi bodovi ove sezone, osvojeni i pod imenom Force India, momčad iz Silverstonea završila bi peta u poretku, 11 bodova iza Renaulta i osam ispred Haasa.

Alonso je zasad posljednju F1 utrku završio na 11. mjestu iako je dobio kaznu od pet sekundi zbog kraćenja staze u nastojanju da sustigne Magnussena u borbi za posljednji bod.

Odustali su Hulkenberg, Raikkonen, Ericsson, Ocon i Gasly.

>>> Vijesti iz svijeta F1 donosimo u suradnji s maxf1.net portalom.

Pročitajte više