Hamilton slavio 50. put u karijeri i učinio borbu za naslov ludo uzbudljivom

Foto: Guliver Image/Getty Images

LEWIS HAMILTON došao je do pete pobjede na VN SAD-a i četvrte u Austinu nakon što je kontrolirao utrku ispred momčadskog kolege Rosberga i Ricciarda u Red Bullu.

Hamiltonu je ovo 50. pobjeda u karijeri, sedma ove sezone i prva nakon VN Njemačke, a zaostatak za momčadskim kolegom smanjio je na 26 bodova, tri utrke prije kraja.

Britanac je dobro startao s pole positiona i zadržao vodstvo, a Ricciardo na supersoft gumama bolje ubrzava od Rosberga iz drugoga zavoja i prelazi ga s vanjske strane. Ali virtualni sigurnosni automobil koji je izašao nakon Verstappenova odustajanja zbog kvara na mjenjaču Rosbergu je omogućio da izgubi manje vremena na promjeni guma i završi drugi sa strategijom dva ulaska u boks.

Mercedes je na prvim zaustavljanjima podijelio strategije svojih vozača i Hamiltonu dao set softa, a Rosbergu set medium guma kako bi pokušao prestići Ricciarda. Verstappen je u 12. krugu prestigao Raikkonena i počeo pritiskati Rosberga na medium gumama.

Ali Verstappenova utrka uništena je najprije u 26. krugu kad je mislio da ga je momčad zvala u boks (a mehaničari nisu bili spremni), a tri kruga kasnije odustao je zbog kvara na mjenjaču.

Sebastian Vettel završio je četvrti u Ferrariju s najbržim krugom utrke nakon vrlo kasne promjene guma u situaciji kad nisu imali što izgubiti.

Kimi Raikkonen na bizaran je način okončao svoju utrku nakon što je pritiskao Rosberga, ali morao je odustati jer je krenuo s nedovoljno pričvršćenim kotačem prilikom trećeg ulaska u boks.

Fernando Alonso odvozio je fantastičnu utrku za McLaren i nakon starta s 12. mjesta došao do petoga, a Carlosa Sainza prestigao je u posljednjem krugu utrke.

Alonso je prije toga prestigao Massu iznenađujućim napadom u najsporijem trećem sektoru nakon čega je došlo do manjeg dodira između bivših momčadskih kolega.

Massa je na kraju završio sedmi, ispred Pereza, i tako pomogao Williamsu smanjiti zaostatak za Force Indijom na osam bodova. Jenson Button završio je deveti nakon starta s 19. mjesta, a posljednji bod osvojio je Romain Grosjean u Haasu na njihovoj domaćoj utrci. I njemu i momčadi to su prvi bodovi nakon VN Austrije.

Kevin Magnussen završio je 11. u Renaultu nakon što je u posljednjoj dionici utrke prestigao momčadskog kolegu Palmera, a između njih smjestio se Daniil Kvyat u Toro Rossu. Sauberovi vozači Ericsson i Nasr završili su 14. i 15., ispred Bottasa kojem je u prvom krugu pukla guma i dvaju vozača Manora od kojih je uspješniji bio Wehrlein.

Osim Raikkonena i Verstappena, odustali su i Gutierrez u Haasu i Hulkenberg u Force Indiji.

Pročitajte više