FORMULA 1

Hamilton u prvom zavoju prestigao Bottasa i pobijedio u Kini, cirkus u Ferrariju

Foto: Getty Images/Guliver Image

BRITANAC Lewis Hamilton pobjednik je Velike nagrade Kine koja se jutros vozila u Šangaju.

Aktualni svjetski prvak je u prvom zavoju pretekao momčadskog kolegu Valtterija Bottasa i rutinski do kraja utrke držao prvo mjesto. Bottas je bio drugi pa je Mercedes tako u sve tri utrke ove sezone osvojio prva dva mjesta. Treće mjesto pripalo je Sebastianu Vettelu u Ferrariju, a četvrti je bio Max Verstappen u Red Bullu.

I dok su Hamilton i Bottas bez ikakvih problema držali prve dvije pozicije, cirkus se odvijao iza njih gdje Ferrari nije ni sam znao kakvom bi se taktikom služio ni što bi napravio. Charles Leclerc je također u prvom zavoju prestigao svojeg momčadskog kolegu Sebastiana Vettela da bi mu u 11. krugu iz boksa stigla naredba:

"Pusti Sebastiana! Pusti Sebastiana!"

Mladi Leclerc nije se isprva složio s tim i odgovorio je:

"Ali brži sam od njega i odvajam se."

No 21-godišnji Charles ipak je popustio i odmah se maknuo Vettelu. Kako se kasnije ispostavilo, Nijemac je svojeg tehničara uvjerio da može uhvatiti Mercedese pa je momčad odlučila da bi on trebao voziti ispred Leclerca što se pokazalo očajnim potezom. Vettel ne samo da nije bio brži od Hamiltona i Bottasa, nego nije bio ni pretjerano brži od Leclerca koji se u jednom trenutku požalio:

"Gubim dosta vremena iza njega, ali ne znam želite li to znati ili ne."

Momčad mu je odgovorila da razmatraju situaciju, ali Vettel nije dobio naredbu da propusti mladog Monegažanina ispred sebe. Ferrari si tu sramotu ipak nije želio priuštiti. U tom trenutku poredak je bio Hamilton - Bottas - Vettel - Leclerc - Verstappen s time da je Red Bull počeo opasno puhati za vrat Ferrarijima koji se opet mučio s taktikom. Mudrovali su koga prvog da pošalju u boks pa su se odlučili za Vettela dok je Leclerc ostao na stazi još četiri kruga. 

S potpuno potrošenim gumama, Leclerc nije imao šanse protiv Vettela koji ga je uskoro prestigao, a nakon što je otišao u boks u 42. krugu, nije više imao šanse prestići Verstappena, koliko god se trudio. U međuvremenu je Hamiltonu na prvom mjestu bilo toliko dosadno da je pitao preko radija je li Leclerc skinuo njegov najbrži krug da se barem oko toga potrudi.

Britanac je u cilj ušao sa šest i pol sekundi prednosti ispred Bottasa koji je pak imao nešto više od sedam sekundi prednosti ispred Vettela koji se u 19. krugu umalo sudario s Verstappenom, ali se uspio izvući. Britanac je, uz Michaela Schumachera, postao tek drugi vozač u povijesti koji je vodio 4000 krugova, a pobijedio je u jubilarnoj 1000. utrci u povijesti Formule 1.

Pročitajte više