Havarija jedrilice Skandia na Sydney - Hobart utrci

AUSTRALSKA skupocjena jedrilica Skandia prevrnula se, a posada je bila prisiljena napustiti brod tijekom velike oluje na čuvenoj jedriličarskoj utrci Sydney - Hobart.

Zloglasni prolaz Bass između australskog kopna i otoka Tasmanije ponovno je bio koban za sudionike utrke, budući da se u tom prolazu 1998. utopilo šest jedriličara.

Tridesetmetarska Skandia jučer se sudarila sa velikom ribom, najvjerovatnije bucnjom, a kao posljedica tog sudara oštećena je kobilica, pa je brod pri jakom vjetru do čvorova jačine i valovima do osam metara postao neupravljiv.

"Pogodio nas je val dvostruko veći od sviju koji smo vidjeli tijekom utrke. Pogodio nas je u bok i prevrnuo na stranu, a kako brodom više nismo mogli upravljati, nije bilo druge nego prvo misliti na sigurnost posade i napustiti brod", kazao je kormilar i vlasnik tri milijuna eura vrijedne Skandie Grant Wharington, koga je zajedno sa 15 članova posade sa splavi za spašavanje pokupio brod Obalne straže.

Prema zadnjim informacijama, Skandia prevrnuta pluta blizu obale Tasmanije, a u tijeku je pokušaj njezina spašavanja s remorkerom koji je bi brod trebao otegliti i sigurnu luku.

Nije stradala samo Skandia, veliki valovi su primorali na odustajanje i još jednog od dotad vodećeg trojca novozelandsku Konicu Minoltu, dok je od 116 brodova koje startalo iz Sydneya barem polovica odustala i potražila spas u sigurnoj luci.

Vodstvo u utrci preuzeo je potpuno novi australski maksi-krstaš Nicorette, kome je to prva utrka od dovršetka u listopadu ove godine.

Foto: FAH

Pročitajte više