Hickersberger u problemima: Javnost želi konačnu odluku o prvom vrataru

NAJVEĆA briga koja mori austrijskog izbornika pet dana uoči utakmice protiv Hrvatske je kojeg golmana postaviti između vratnica. Nakon što je ostao bez svoje prve vratarske opcije, Helgea Payera, još uvijek nije odlučio hoće li povjerenje pokloniti AEK-ovom vrataru Juergenu Machu ili Alexanderu Manningeru.

Na današnjoj press-konferenciji Hickersberger je zamolio novinare da ga ostave na miru po tom pitanju jer i dalje nije donio konačnu odluku. Izbornik je ponovno ostao dosljedan diplomatskoj korespodenciji pa je delikatnu odluku odlučio prolongirati još neko vrijeme.

"Po stoti puta vas molim da me to ne pitate. Neću ništa govoriti do konačne odluke", odbrusio je izbornik.

Javnost hoće odluku

Ovakva situacija frustrira cijelu austrijsku javnost koja smatra da odugovlačenje ovako bitne odluke nije dobra za psihu dvojice vratara. Kao primjer kojim bi se Hickersberger trebao voditi, navode austrijski mediji, je Juergen Klinsmann i njegov odabir vratara pred SP 2006. godine. Klinsmann nije oklijevao, već je znatno prije starta svjetske smotre objavio da će Oliver Kahn čuvati njemačka vrata što je pozitivno djelovalo na psihu legendarnog čuvara mreže. ickersberger s druge strane, ne želi uspoređivati dvije situacije i odgovara kako je bilo jasno da odluka vezana uz odabir vratara neće biti nimalo laka i da će ostatak priprema donijeti konačan sud.

Odluku na kraju donosi trener vratara

Još jedan Hickersbergerov argument protiv objave tko je austrijska jedinica je moguća ozljeda nekog od vratara:

"Smatram da nije dobro reći tko će braniti jer postoji šansa da se taj golman ozljedi, pa na vrata mora drugi golman koji će se tada smatrati rezervom i lošijim izborom od onog odabranog."

Na kraju će , čini se, najveći utjecaj na konačni sud imati trener vratara Klaus Lindenberger koji u austrijskom timu trenira vratare još od Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. Hickersberger je najavio da će na samom kraju priprema dobar dio odluke prepustiti baš njemu pošto je upoznat sa formom oba golmana.

Ne treba dvojiti da ovakva situacija utječe negativno na psihu oba izbora, Macha i Manningera. I dok je Manninger javno obznanio da želi dres sa brojem 1, Macho bježi od novinara kao vrag od tamjana izbjegavajući ovo osjetljivo  pitanje.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više