HNS-ov otkaz Jarniju je čisto iživljavanje

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

ROBERT JARNI više nije izbornik U-17 reprezentacije. Odluka je to Hrvatskog nogometnog saveza nakon što je slavni lijevi bek iz brončane generacije u medijima dao izjavu da će navijati za Betis protiv Dinama u Konferencijskoj ligi. U svojem priopćenju je HNS istaknuo kako hrvatski izbornici trebaju "promicati zajedništvo, suradnju, poštovanje i međusobno povjerenje između svih hrvatskih klubova".

Vijest je stigla dan nakon presice na kojoj su Bruno Petković i Sergej Jakirović komentirali Jarnijevu izjavu, a napadač reprezentacije je nedvosmisleno poručio kako je svatko tko je Hrvat, a navija protiv hrvatskog kluba u Europi, klaun. Nakon odluke HNS-a ostaje samo jedno pitanje - tko je ispao najveći klaun u cijeloj priči?

Jarnijeva izjava je razumljiva, ali glupa

Jarni je legenda Hajduka koja je u Betisu provela neke od najljepših dana svoje karijere. Apsolutno je razumljivo svakom tko je ikada imao emociju prema nogometu zašto će on u okršaju prvaka Hrvatske i Andalužana navijati za zeleno-bijele.

Tu izjavu potpisat će svaki navijač koji je iskren i ne skriva svoj stav parolama o svehrvatstvu i sličnim izmišljotinama koje HNS godinama koristi kako bi polagao vrhovno moralno pravo na to tko je u hrvatskom nogometu dobrodošao, a tko nije.

S druge strane Jarni ima određenu funkciju koja nosi svoja pravila i odgovornosti. Barem u teoriji. Kao zaposlenik HNS-a izjava da će navijati protiv Dinama nije pretjerano primjerena, a još je manje pametna. Što zbog reakcije poslodavca i javnosti, što zbog činjenice da je na Europsko prvenstvo zvao sedam igrača iz tog Dinama.

 

Petković je jednom izjavom izazvao i poštovanje i gađenje

"Ako je to rekao, ako to misli, onda je klaun. Ljudi koji predstavljaju hrvatsku državu, a ne navijaju za hrvatski klub, obični su klauni. Slobodno to napišite. Čovjek koji navija protiv hrvatskog kluba u Europi, a Hrvat je, to je klaun", rekao je Petković u izjavi koja je dočekana s oduševljenjem ili gađenjem, ovisno o tome s koje se strane navijačkog spektra nalazite. Ili oboje.

Time je kao kapetan Dinama poslao snažnu poruku ne samo Jarniju nego i navijačima koje je takva izjava isprovocirala. Možemo samo špekulirati o tome je li Petković baš s tom svrhom uputio komentar, ali uspio je u jednom odgovoru galvanizirati trupe.

Postoji i tu druga strana medalje, čak i ako se nećemo igrati moralne policije pa prosuđivati je li pristojno da reprezentativac na taj način komunicira s nekim djelatnikom HNS-a. Problem s Petkovićevom izjavom je druge naravi.

I on si, kao i mnogi iz nogometnog svijeta prije njega, uzima za pravo određivati tko je Hrvat, a tko nije, s pozicije s koje se vrlo lako generira netrpeljivost svima koji ne razmišljaju "ispravno" i ne govore točno ono što bi, prema njegovim ili HNS-ovim kriterijima, trebali.

Sasvim je u redu da netko navija za bilo koji hrvatski klub u Europi, ali nema apsolutno ništa loše ni nehrvatsko u tome što navijač Hajduka danas neće navijati za Dinamo. Čak i kad se ostavi po strani rivalstvo i animozitet, postoji jako malo razloga zbog kojih bi navijač nekog kluba želio rivalu da pobjeđuje u Europi, zgrće milijune od UEFA-inih nagrada i radi velike transfere.

To je sasvim normalna praksa svugdje u Europi i vjerojatno se na prste jedne ruke mogu nabrojati navijači Seville koji će navijati za Betis protiv Dinama. "Malo nas je i moramo se držati zajedno" je floskula koja se polako pretvara u opasan moralni imperativ kojim se mjeri hrvatstvo.

HNS-ov odgovor je pretjeran i nedosljedan, a tajming je tragičan

Konačno, HNS je odgovorio najradikalnijom mogućom kaznom - otkazom Jarniju. Većina navijača očekivala je neku vrstu isprike ili priopćenja kojom bi se Savez ogradio od trenerovih izjava, ali ovakvu kaznu nitko ne bi očekivao.

Oni koji ju slave, jer im je krivo sjela Jarnijeva izjava, slave čisto iživljavanje. Cijeli slučaj otišao je predaleko, a od težine kazne sporniji su i neki raniji primjeri koji pokazuju nedosljednost HNS-a, ali i tajming. Vlatko Marković, Joe Šimunić, Igor Štimac i deseci drugih samo su neki od primjera u kojima se HNS nije držao nikakvog pravilnika ni statuta.

Nikakvi principi su često bolji od selektivnih principa, onih u kojima zaposlenik Saveza možeš postati bez obzira na svoju prošlost, šurovanje s osuđenim kriminalcima ili aktualne afere, a otkaz možeš dobiti jer je Marijan Kustić htio ubrati par jeftinih poena. Da se ne lažemo, Jarni i njegova funkcija su dovoljno nebitni da je idealno baš na njima demonstrirati moć.

Konačno, postavlja se pitanje zašto je Jarni "tek" u četvrtak dobio otkaz, ako je izjavu dao u ponedjeljak? Zašto je Jarni dobio otkaz dan nakon Dinamove presice? A ako se u tom slijedu krije odgovor, onda je jasno i tko je najveći klaun u ovoj priči.

Pročitajte više