Hoće li ga, nakon svega, glave doći domaća kaljuža?

VLATKO MARKOVIĆ priznao je da u vrijeme svog mandata koji traje od prosinca 1998. godine još nije doživio ovakvo što u svom dvorištu. Debakl u Cardiffu, dakako, ne stane u tu priču. Ali bilo je za očekivati da će se ustajala močvara ispred kuće razbuditi i okrenuti protiv ultimativnog gazde. Marković nije uspio zadržati uzde na sjednici Izvršnog odbora koja je dokazala da nemamo ozbiljnu nogometnu vladu. Ni približno.

"Tužan sam. Nema dvojbe da sam u ponedjeljak naletio na crnu rupu svog mandata. Bila je to 22. sjednica Izvršnog odbora u postojećem sazivu, a čak 126. otkako sam na čelu. Doživio sam ono što nisam nikada prije, niti ću ikada kasnije."

Marković s novinarima boravi na dvodnevnom izletu u Bad Tatzmannsdorfu, austrijskom raju u kojem je hrvatska reprezentacija boravila za vrijeme Eura. Po povratku je najavio novu sjednicu IO-a, otprilike početkom sljedećeg tjedna, iako nije jasno je li ona uopće i potrebna nakon svega dosad viđenog.

"Nepojmljiv je skroman odaziv, pojavilo se svega 13 članova od nas 21. Koliko znam, samo mi se bivši general Romić opravdao, ostali su netragom nestali."

Neki od onih koji su pristigli, nisu bili ništa manje neozbiljni. Mamić koji se zakrvio sa Štimcem, Brleković koji je okupio sedmu silu i obrušio se na glavnog tajnika, sudačka komisija koja jednoglasno mijenja stav i diže ruku za domaće suce, iako njezini članovi za to ne znaju.
"Pojedinci su bili neobično oštri, čak bi rekao i zločesti. No, tješim se da nije bolje ni u Saboru; na Markovu trgu svako malo netko odlazi i dolazi. Dvorana nikada nije puna."

"Treba nam najbolji u Europi, a to je Svilokos"

Zdravko Mamić? Hoće li mu se ponovo poslati prijava zbog kršenja disciplinskog pravilnika? Ili barem aktivirati neka od već zarađenih suspenzija?

"Jasno da ne. Zašto bi? Ništa od njegova govora o razbojnicima i kriminalcima nisam čuo, na sjednici nije bilo takvih tonova. Što se kazne tiče, u IO se ulazi dobrovoljno, tako se i odlazi."
Isprovocirani sukob ambicioznog dopredsjednika Ivana Brlekovića i glavnog tajnika Zorislava Srebrića još je jedan od detalja koji se razmatrao umjesto predviđene tematike sjednice.
"Pokušao sam doći do Ivana, ali nije se javljao. Žao mi je što je tako istupio."

Ali slažete se da Srebrić ima previše posla i ovlasti?

"Ja sam predsjednik koji uvijek štiti svakog svog zaposlenika, a najmanje iznimka može biti Zorislav Srebrić. On ni slučajno neće ostati bez moje podrške", rekao je predsjednik novinaru SN-a.

Pregažene principe i povišene tonove u aferi strani suci Marković će opravdati: demokracijom njegove nogomete unije: "Kod nas se nikome ništa ne naređuje. I dalje sam za strane suce, ali uvjeren sam da bi i Svilokos fantastično odradio derbi. Bivši je nogometaš koji razumije igru, nikad nije više od pet metara dalje od događaja. Svilokos je najbolji u Europi."

D.R.
Foto: Index, D.Sopta, Cropix

Pročitajte više