euro 2020

Homofobnom Orbanu i mađarskim huliganima stadion u duginim bojama

Foto: EPA/TOBIAS HASE

NJEMAČKA sutra u odlučujućoj utakmici skupine Eura Mađarsku dočekuje u Münchenu. Tamošnje gradske vlasti odlučile su gostima poslati snažnu poruku.

Naime, stadion na kojem će se igrati utakmice bit će osvijetljen u duginim bojama. 

Mađarski parlament prošlog je tjedna izglasao zakon koji zabranjuje "promicanje homoseksualnosti" među maloljetnicima. To je pokrenulo reakcije aktivista za ljudska prava jer predstavlja jednu u nizu restrikcija konzervativne vlada premijera Viktora Orbana prema LGBT osobama.

Zato München bojenjem gradske arene u boje kojima se simbolično predstavljaju navedene osobe šalje poruku solidarnosti mađarskoj LGBT zajednici. 

"Taj zakon predstavlja novi korak prema obespravljivanju lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih ljudi. To je još jedan nasilni čin nakon niza godina sustavnog ograničavanja vladavine zakona i osnovnih sloboda u Mađarskoj", piše u prijedlogu minhenskih gradskih vijećnika.

Nijemci ističu i ovo: "Paradoks su pedofilske afere ljudi bliskih Orbanu i njegovoj stranki Fidesz kao i činjenica da je novi zakon u suprotnosti s Poveljom Europske unije o temeljenim pravima, UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta, jurisdikcijom Europskog suda za ljudska prava i strategijom Europske komisije o jednakosti LGBTIQ osoba."

Minhenski gradonačelnik je poručio: "U takvoj situaciji, nastup njemačke reprezentacije protiv Mađarske nudi javnu platformu s koje ćemo poslati jasnu poruku da se München zalaže za raznoliko i tolerantno društvo. Sport, a posebno nogomet, također snažno zastupa te iste vrijednosti."

Manuel Neuer, golman njemačke reprezentacije, već je podržao LGBT zajednicu na utakmici protiv Francuske noseći kapetansku traku u duginim bojama, a podršku joj je dao i mađarski golman Peter Gulacsi. 

Na utakmici u Münchenu očekuje se i veliki broj pripadnika Karpatske brigade, ultrasa reprezentacije Mađarske. Veliki broj njenih članova su simpatizeri neofašističke stranke Jobbik i članovi ekstremno desničarskih skupina

Protiv Portugala, istog dana kada je mađarski parlament donio spomenuti zakon, oni su izvikivali uvrede protiv LGBT osoba, zbog čega je UEFA pokrenula istragu. 

Carpathian Brigade, kako se službeno zove, već je dugo poznata po rasističkim, antisemitskim i homofobnim skandiranjima protiv crnaca, Roma, Židova i seksualnih manjina. Ovi mađarski navijači redovno pokazuju nacistički pozdrav. 

 

Pročitajte više