HOO: Janica Kostelić i Ivan Ljubičić sportaši godine

HRVATSKI olimpijski odbor (HOO) proslavio je večeras u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu Veliki dan hrvatskog sporta i izabrao najbolje hrvatske sportaše i ekipe u 2005. uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, dopredsjednice Vlade Jadranke Kosor i brojnih drugih uglednika.

HOO je proglasio najbolje u ukupno 12 kategorija, a naslov najboljeg sportaša i sportašice u 2005. ponijeli su Ivan Ljubičić i Janica Kostelić, kojih zbog obveza nije bilo u dvorani Lisinski pa su umjesto njih nagrade preuzeli Ivanov brat Vlado i predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Srećko Ferenčak.

Deveti tenisač svijeta Ljubičić je u 2005. hrvatsku Davis Cup reprezentaciju odveo do naslova, dok je Janica Kostelić na Svjetskom prvenstvu u Bormiu osvojila tri zlata, te je bila druga u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Za najuspješniju žensku ekipu proglašena je hrvatska stolnoteniska reprezentacija koja je na Europskom ekipnom prvenstvu došla do srebra, a najbolja muška ekipa je očekivano Davis cup reprezentacija.

Najveće nade hrvatskog sporta su europska juniorska prvakinja i svjetska doprvakinja na 400 metara atletičarka Danijela Grgić i europska seniorska prvakinja karatistica Petra Narandža kod sportašica, a kod sportaša europski juniorski prvak na 400 metara atletičar Željko Vincek, osvajač juniorskog Roland Garossa tenisač Marin Čilić, te svjetski i europski juniorski prvaci u klasi 470 jedriličarska posada Šime Fantela i Igor Marenić.

Olimpijski pobjednici i europski prvaci u 2005. hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih očekivano je ponijela naslov najuspješnije ekipe kod osoba sa invaliditetom, dok je hrvatska nogometna reprezentacija najuspješniji promicatelj Hrvatske u svijetu u prošloj godini.

Priznanje za najuspješnijeg hrvatskog trenera ponio je sada već bivši Davis Cup izbornik Nikola Pilić, legendarni fotoreporter Radiša Mladenović dobitnik je nagrade za doprinos u promicanju ideje olimpizma, tenisač Deni Žmak nagrade za "Fair-play", a čuveni maratonac Veljko Rogošić nagrađen je za posebno sportsko ostvarenje u 2005.

Dodijeljene su i tradicionalne nagrade HOO-a Matija Ljubek koje su dobili Mirko Novosel, Marinko Mikulandra, Damir Kovačić, Vladimir Janković i Streljačko društvo Dalmacijacement iz Solina.

Dodjeli su prisustvovali ministar znanosti, prosvjete i sporta Dragan Primorac, ministar financija Ivan Šuker, ministar obrane Berislav Rončević, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pročitajte više