"Hrvati, na vrijeme se opskrbite apaurinima!"

AKO JE NEŠTO sigurno, onda su to naša vrata kad obranom ordinira Davor Dominiković. Ahilova tetiva zateže, ali teško da Dominikovića nešto može spriječiti da poleti za Njemačku.

"Ma, radi se o trenutačnoj ozljedi hvatišta tetive. Nakon tri dana pauze i terapije dobro sam se odmorio i danas počinjem normalno trenirati. Ispred sebe imamo još devet dana da se do kraja uigramo, iako ćemo vrhunac forme doseći tijekom samog natjecanja. Ne slažem se s izbornikom Červarom i ostalima koji kažu da su ovo najteže pripreme do sada", rekao je Dominiković, koji kao najteže pripreme izdvaja one za Olimpijske igre u Ateni. Dodaje kako je jedini problem što su ove pripreme usred sezone, dok su prije OI igrači imali 20 dana odmora.

Ipak, Dominiković smatra kako ni ove pripreme nisu lake: "Ritam je žestok. Červar i Goluža nas gaze, ali mi ćemo uvijek naći razloga da se žalimo. Za svakog protivnika u skupini treba se adekvatno pripremiti. Već smo pogledali kasete Koreje i Maroka. To su opasni protivnici koji igraju dobru obranu i bit će dosta teško, ali trebamo biti optimistični. Protiv Koreje sam jednom igrao i nažalost izgubio tu utakmicu".

Dominiković se zatim osvrnuo i na razlike između ovog prvenstva i onog u Portugalu prije četiri godine: "U Portugalu nitko od nas nije ništa očekivao. Bili smo 16. na EP u Švedskoj, a smo dva-tri naša igrača igrala su u velikim klubovima. Tamo smo došli kao anonimusi, a vratili se kao prvaci. Nekih igrača koji su onda igrali više nema, zbog čega mi je jako žao, ali došli su novi dečki".

"Spremamo se za zlato"

Očekivanja su od hrvatske rukometne reprezentacije uvijek vrlo velika, a sve osim medalje, po mogućnosti zlatne, smatra se neuspjehom. Dominiković smatra da je prepotentno najaviti osvajanje zlata, no priznaje kako se od uloge favorita ne može pobjeći. "Javnost se neće ljutiti ako kažem da ćemo, ako ne napravimo dobar rezultat, najviše razočarani biti mi. Spremamo se za zlato i dat ćemo sve od sebe. Ali, ako to bude dovoljno tek za 7. mjesto, bit ćemo zadovoljni. Možda će to u tom trenutku biti naš maksimum.", kaže naš reprezentativac.

Pritisak je riječ koju Dominiković ne voli čuti. Hrvatska je na posljednjim velikim natjecanjima često znala pasti pred sam kraj, u polufinalima. Je li razlog tome bila kratka klupa, umor ili stres? "Sve naše utakmice završavale su u egalu, dobivali smo u zadnjim sekundama. Bilo bi bolje da nam je Pliva sponzor, jer će prodaja Apaurina u Hrvatskoj sigurno porasti, preporučujem naciji da se pripremi. Mi nismo momčad koja će nekog zgaziti s 15-20 razlike, to se događa rijetko, ali ovako je zanimljivije.", najavljuje Dominiković.

Zbog situacija koje smo imali u Tunisu i Švicarskoj svi će naši rukometaši prvo poželjeti zdravlje, a tek onda razmišljati o rezultatu. "Zdravlje nas nije mazilo u prošlosti, ali ove godine smo stvarno dobro pokriveni. Najbitnije je shvatiti da na tako teškom natjecanju jedan igrač ne može na svojoj poziciji izdržati do kraja. Sad su nešto drugačija pravila i mislim da nema razloga za zabrinutost, iako je ovo prvenstvo vrlo dugo i ako dođemo do kraja igrat ćemo čak deset utakmica.", zaključuje Dominiković.

Metličić: Nikad nismo imali ovako jaku ekipu

Oprezno o skupini koja našu reprezentaciju očekuje u Njemačkoj govori i kapetan Petar Metličić: "Možda izgleda da je skupina laka, ali nije tako. Maroko i Koreja nikome nisu ugodni protivnici, pa tako ni nama. Koreju znamo s Olimpijskih igara u Ateni, gdje su nas dobro namučili. Odmah upozoravam da ne očekujete lijepe utakmice".

"U prvom krugu najvažnije je da dođemo do sve tri pobjede, kako bismo prenijeli bodove u drugi krug. S Rusima smo puno igrali, imamo i pobjeda i poraza. To je većinom ekipa Chehowskih Medvjeda, osim dva krila. Mladi su, poletni, ničega se ne boje, ali ne bojimo se ni mi. Ritam je ubojit, tri utakmice u tri dana, ali taj početak je najvažniji, kako je rekao i izbornik.", nastavlja Metličić.

Razloga za optimizam itekako ima, jer hrvatska reprezentacija je jaka i ima mnogo dužu klupu od one na koju smo navikli, potvrđuje Metličić: "Mislim da nikad nismo imali ovako jaku momčad. Eventualno u Portugalu, kad je Tonči bio s nama, no sad imamo mnogo igrača koji mogu popuniti praznine".

Losert: Naš cilj je zlato

Naš reprezentativac Renato Sulić pripreme ne smatra preteškima: "Zadovoljan sam pripremama, a posebno sam zadovoljan jakom klupom. Mladi igrači su se afirmirali i svi smo jedna velika obitelj. Imamo punu podršku javnosti i to ćemo im vratiti na najljepši mogući način. Ne želimo razočarati naše navijače".

Budući da nema Vlade Šole, veliko će opterećenje biti na Veniu Losertu, koji jedini od naših vratara ima iskustva na velikih natjecanja. Losert ima problema s zadnjom ložom, ali kaže da je stanje svakim danom sve bolje. "Vidjet ćemo koliko možemo kad krene prvenstvo. Golmani su dobri, imaju kvalitetu. Iskustvo nije toliko bitno, bitnije je da imaju želju za branjenjem i da su fizički dobro pripremljeni, ali i da su jaki u glavi".

"Očekujem dobru igru, a kao ekipa svi znamo koliko možemo i ne treba skrivati da je zlato naš cilj. Imamo kvalitetu za osvajanje zlata, ali u najtežoj smo grupi i ne bi bilo čudno da ispadnemo. Ukoliko se dogode neke ozlijede, stignu se sanirati jer prvenstvo traje jako dugo."- tvrdi Losert te dodaje kako su glavni konkurenti Hrvatske za osvajanje zlata Francuska, Danska i Španjolska.

S Losertom se slaže i naš kružni napadač Igor Vori, koji se lani zbog nedostatka kadra našao na mjestu lijevog krila, o čemu su napisani horori, jer je objektivno tako i izgledalo. Vori je među favorite dodao i domaćine Nijemce, a potvrdio kako pregovara s rukometnim klubom Zagreb o eventualnom transferu u taj klub.

D.R.
Foto:M.P.

Pročitajte više