Hrvatska i Mađarska učinit će sve da dobiju EURO 12

HRVATSKA i Mađarska učinit će sve da dobiju organizaciju završnice Europskog nogometnog prvenstva godine 2012. EURO 12, izjavili su danas u Budimpešti hrvatski premijer Ivo Sanader i mađarski premijer Ferenc Gyurcsany.

Dvojica premijera i članovi vlada Mađarske i Hrvatske te čelnici nogometnih saveza dviju država posjetili su zajedničke prostorije Hrvatskog i Mađarskog nogometnog saveza, vezano uz zajedničku (hrvatsku i mađarsku) kandidaturu za domaćinstvo završnice Europskog nogometnog prvenstva EURO 2012. godine.

Tom prigodom premijeri Sanader i Gyurcsany razmijenili su dresove nacionalnih reprezentacija, oba s brojem 21.

"Broj 21 je znakovit, označava 21. stoljeće u kojemu će Hrvatska i Mađarska u mnogim segmentima biti pobjednice, nadam se i pobjednice u organizaciji Eura 12", izjavio je premijer Sanader.

Dvojica premijera potporu dobivanju organizacije europskog nogometnog prvenstva 2012. izrazili su i nakon zajedničke sjednice vlada Hrvatske i Mađarske.

U izjavama nakon sjednice nisu mogli reći koliko bi stajala organizacija prvenstva.

Mađarski premijer rekao je da bi trebalo obnoviti nekoliko stadiona u Mađarskoj, a kao primjer navodi da bi za obnovu stadiona Ferenca Puskasa trebalo pola milijarde eura.

Hrvatska bi trebala uložiti u obnovu stadiona u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a razmotrit će se i postoji li mogućnost dobivanja sredstava iz europskih fondova, rekao je Sanader.

Naglasio je kako bi sve što bi se uložilo u organizaciju europskog nogometnog prvenstva desetorostruko vratilo, navodeći primjerice da bi obnova stadiona i popratne akcije u Hrvatskoj zaposlile 40.000 ljudi.

Uz Hrvatsku i Mađarsku, kandidati za organizaciju europskog nogometnog prvenstva 2012. su Italija te zajednički Turska i Ukrajina, a odluka o organizatoru trebala bi biti donesena u prosincu ove godine.

Pročitajte više