Hrvatska je gotovo tri puta bogatija od Srbije, ali medalje nagrađuje nekoliko puta škrtije od susjeda

Foto: Guliver Image/Getty Images, Montaža: Index

VLADA SRBIJE odlučila je na današnjoj sjednici dodijeliti nagrade svim sportašima u individualnim i kolektivnim sportovima koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama u Brazilu kao i da isplata svih nagrada bude obavljena ekspresno, do petka.

Kako se navodi u priopćenju, bit će nagrađene ukupno 62 osobe, od čega 54 sportaša i osam trenera.
 
Za osvojenu zlatnu medalju u kolektivnom sportu, pojedinačna nagrada iznosi 40 tisuća eura, dok Srbija najsjajnije odličje u individualnim sportovima premira sa 45 tisuća eura. Za srebrnu medalju nagrada je 35 tisuća eura za ekipne, odnosno 40 tisuća eura za pojedinačne sportove, dok broncu Srbija cijeni na 30, odnosno 35 tisuća eura.
 
"Nagrade su za individualne sportove povećane za po 10 tisuća eura, a za kolektivne sportove za po 5 tisuća eura" dodaje se u priopćenju vlade u Beogradu.
 
Nagrade za srpske sportaše osjetno veće od onih koje isplaćuje hrvatska Vlada osvajačima medalja
 
Ali, i bez tog recentnog bonusa na premije, nagrade koje srpski olimpijski medaljaši dobivaju od države osjetno su veće od onih koje hrvatska Vlada isplaćuje ovdašnjim osvajačima olimpijskih odličja; 13 900 eura za zlatnu, 8 700 eura za srebrenu i 6 150 za brončanu medalju.
 
Prema "uredbi o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća", tri zlatne medalje koje su u Riju osvojile hrvatske sportašice i sportaši, računaju se kao uspjeh u individualnom sportu, pa će Glasnović, Perković i Kolak za njih dobiti po 104 tisuće kuna, dok će njihovi stručni stožeri podijeliti po 208 tisuća kuna. 
 
Za zlata u momčadskim sportovima, što je kategorija u koju spadaju braća Sinković, te Fantela i Marenić, oni će kao sportaši dobiti po 85 tisuća kuna svaki, što je iznos premije i za izbornike, dok će stručnjaci iz njihove prateće ekipe podijeliti 170 tisuća kuna. 
 
Stipanović i Martin dobit će po 65 tisuća kuna, koliko iznosi nagrada za olimpijsko srebro u pojedinačnoj konkurenciji, a njihove ekipe podijelit će 130 tisuća kuna.
 
Vaterpolisti za momčadsko srebro dobivaju po 46 tisuća kuna svaki, igrač i izbornik (s obzirom da ih je 13, to će biti 736 tisuća kuna), dok stručni stožer dijeli 92 tisuće kuna.
 
Konačno, brončani individualci Hrgović i Vlašić dobivaju po 46 tisuća kuna, dok njihovi stožeri dijele po 92 tisuće kuna. 
 
Jedina kategorija u kojoj Hrvatska nije osvojila medalju je bronca u momčadskim sportovima. Da se to dogodilo, svaki igrač i izbornik dobio bi po 36 tisuća kuna. 
 
Hrvatska osvojila više medalja od Srbije, a Vlada će sportašima isplatiti skoro dva milijuna eura manje nego Vlada Srbije svojima
 
Hrvatski sportaši ne očekuju nagrade kakve olimpijski zlatnici dobivaju u Singapuru (900 tisuća eura), Azerbajdžanu (460 tisuća), Tajlandu (280) ili Kazahstanu (225), niti se nadaju premijama koje daju Talijani (160 tisuća eura), Rusi (117), Australci (113), ali razumljivo je da im pogled čeznutljivo bježi preko plota. Kada gledaju preko zapadnog, vide da Slovenci s 23 800 eura nagrađuju olimpijsko zlato, 17 850 eura daju za srebro, te 11 900 eura za broncu.
 
Posebno im je frustrirajuće usporediti se sa srpskim sportašima, ne samo zato što su susjedi i najveći rivali, nego zato što kako vidimo na početku teksta, Srbija medalje premira tri, četiri ili pet puta višim financijskim nagradama od Hrvatske.
 
Ukupno, kada se zbroje premije Vlada obiju zemalja i usporede, hrvatska će olimpijcima s medaljama isplatiti nešto više od 3 milijuna i 160 tisuća kuna, što je oko 420 tisuća eura, dok će se Srbija, iako je ukupno osvojila dva odličja manje od Hrvatske, isprsiti s oko 2.5 milijuna eura. 
 
Bitno je naglasiti da su ako uzimamo u obzir samo sportaše, bez trenera, u Riju medalje osvojila 24 hrvatska i čak 54 srpska sportaša, koji su bili uspješniji u sportovima s brojnijim momčadima, pa to utječe na to što Srbija na kraju isplaćuje ukupno čak šest puta više novca za nagrade sportašima od Hrvatske, ali i bez toga stoji ovo: Srbija medalje premira tri, četiri ili pet puta višim financijskim nagradama od Hrvatske.
 
Ovako se čini da se u Srbiji živi tri puta bolje nego u Hrvatskoj
 
To hrvatske sportaše boli jer je Hrvatska prema podacima Svjetske banke, s BDP-om od 13.8 tisuća dolara po stanovniku, gotovo tri puta bogatija od Srbije, gdje je BDP 5.5 tisuća dolara, ali kada usporedimo premije za olimpijske medalje, čini se da se u Srbiji živi tri puta bolje nego u Hrvatskoj.
 
Zato od Vlade traže da se nagrade za olimpijske medalje vrate na razinu iz 2009., jer do tada se zlato u individualnim i momčadskim sportovima premiralo duplo višim iznosom nego što je sada slučaj: 208 umjesto 104 te 169 umjesto 85 tisuća kuna. 
 

Pročitajte više