HRVATSKA REPREZENTACIJA

Hrvatska je jedna od najstarijih momčadi Europe. Dalića tek čeka prava smjena

Foto: Hina

IAKO iz kaosa stvara fantastične preokrete i oduševljava navijače, Dalićeva Hrvatska iz Rusije neminovno ide prema kraju. 

Tri veterana (Mandžukić, Subašić i Ćorluka) su se već oprostili i tako otvorili prostor mladima, ali brojke Dalićeve momčadi i dalje su prilično upozoravajuće. Iako daje šansu mladima i u najtežim uvjetima, Hrvatska je u prosjeku još uvijek stara momčad.

Prva jedanaestorka koja je na Maksimiru prije nekoliko dana na fantastičan način svladala Španjolsku i tako ostala u utrci za prvo mjesto u skupini Lige nacije, druga je najstarija reprezentacija u aktualnom izdanju elitnog dijela Lige nacija. Prosjek starosti momčadi koju je Zlatko Dalić poslao na travnjak bila je 28,3 godine, a starija je samo reprezentacija Islanda čiji igrači, prosječno imaju više od 30 godina.

Za usporedbu, prosjek starosti ekipe Garetha Southgatea s kojom je Hrvatska jučer igrala na Wembleyju iznosi 24 godine, što je čini daleko najmlađom u Europi. Na drugom mjestu nalazi se Švicarska s 25,4 godine, a slijede Njemačka s 25,4 godine, Italija s 25,5 godina, Nizozemska s 25,6 godina te aktualni svjetski prvak Francuska čija je postava u Ligi nacija u prosjeku imala 25,9 godina.

Dalićeva Hrvatska najstarija nakon Ćirinih Vatrenih

Nakon nezapamćenog uspjeha Hrvatske u Rusiji mnogi su tvrdili kako je to konačan dokaz da su Modrić i društvo konačno stasali, odnosno došli u najbolje igračke godine. U tom svjetlu zanimljivo je usporediti prosjek godina nacionalnih selekcija posljednjih 25 godina. Jedan podatak posebno je interesantan - Dalićeva Hrvatska imala je prosjek oko 30 godina, što je čini drugom najstarijom otkako je neovisnosti.

Prva je ekipa legendarnog Miroslava Blaževića koja je u Francuskoj prije dvadeset godina osvojila broncu. Ćirina momčad jedina je uz Dalićevu na pojedinim utakmicama imala prosjek od preko trideset godina, a to u konačnici otkriva i jedan od razloga zbog kojih je Hrvatska na Svjetskom prvenstvu napravila vrhunski rezultat.

Jedna od najmlađih selekcija od devedesetih godina bila je reprezentacija Slavena Bilića, prvog hrvatskog izbornika koji je nakon bronce u Francuskoj uspio napraviti pravu smjenu generacija i promovirao igrače poput Rakitića, Modrića i Ćorluke, koji su ostali kamen temeljac reprezentacije i u narednih deset godina. Bilićeva Hrvatska u jednom je trenutku imala prosjek jedva veći od 24 godine.

Prava smjena tek slijedi 

Dalićevu Hrvatsku prava smjena tek očekuje, iako su mnogi dojma kako bi ovoj generaciji trebali dati još priliku na Europskom prvenstvu za dvije godine. Hoće li to natjecanje biti zadnje stanica ili dokaz da su se određene korekcije već trebale napraviti, tek ćemo vidjeti, no ako je suditi prema kadru kojim Nenad Gračan raspolaže u mladoj reprezentacije, za budućnost Hrvatske ne bi trebalo biti problema.

Odlaskom Šukera, Asanovića, Bobana, Prosinečkog, Asanovića, Štimca, Bilića i drugih Hrvatska je početkom novog milenija upala u svojevrsnu crnu rupu iz koje ju je izvukao tek Bilić. Situacija je sada gotovo dijametralno suprotna, a Vlašić, Brekalo, Pjaca, Jedvaj, Ćaleta Car samo su neki od velikih talenata koji bi trebali naslijediti aktualnu generaciju. Daliću je posao olakšan, generacija iz Rusije još grize a nova je već tu. 

Pročitajte više