Hrvatska među najboljim obranama na SP-u, ali i rekorder zbog primljenog gola

Foto: Profimedia

ZAVRŠEN je prvi krug Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru nakon kojeg 16 reprezentacija nastavlja put prema pobjedničkom pokalu, dok je za 16 njih turnir gotov. Među reprezentacijama koje nastavljaju put prema naslovu prvaka je i Hrvatska koju u osmini finala čeka Japan. U preostalim susretima osmine finale igrat će Nizozemska - SAD, Argentina - Australija, Francuska - Poljska, Engleska - Senegal, Brazil - Južna Koreja, Maroko - Španjolska te Portugal - Švicarska.

Nakon prvog kruga SP-a pet igrača vodi na ljestvici strijelaca s po tri gola - Španjolac Alvaro Morata, Francuz Kylian Mbappe, Englez Marcus Rashford, Nizozemac Cody Gakpo i Ekvadorac Enner Valencia. Od hrvatskih igrača najefikasniji je bio Andrej Kramarić s dva pogotka. Najbolji asistent prvog kruga je engleski napadač Harry Kane s tri asistencije, dok je Ivan Perišić prvi vrhu s dva dodavanja za gol.

Prosjek od 2.5 golova po utakmici

Ukupno je u prvom krugu postignuto 120 golova, što je prosjek od 2.5 po susretu. Najviše golova i asistencija zajedno ostvarili su Portugalac Bruno Fernandes (2 gola, 2 asistencije), Kylian Mbappe (3 gola i asistencija), te Alvaro Morata (tri gola i asistencija).

Prvi gol na turniru zabio je Ekvadorac Enner Valencia protiv Katara, dok je najbrži strijelac bio Kanađanin Alphonso Davies koji je protiv Hrvatske zabio u drugoj minuti. Iranac Mehdi Taremi je protiv Engleske zabio u 13. minuti nadoknade.

Portugalac Cristiano Ronaldo je postao prvi nogometaš u povijesti koji je zabio gol na pet svjetskih prvenstava, dok je Argentinac Lionel Messi postao prvi s barem jednom asistencijom na pet svjetskih prvenstava.

Od 14 jedanaesteraca, čak pet nije realizirano, pri čemu je dva obranio poljski vratar Wojciech Szczesny, čime je postao tek četvrti u povijesti koji je obranio dva jedanaesterca unutar 90 ili 120 minuta igre. Poljski golman je obranio udarce Salemu Aldawsariju i Messiju. Prije njega dva jedanaesterca u regularnom dijelu susret ili produžecima su obranili Jan Tomaszewski, Brad Friedel i Iker Casillas.

Engleska i Španjolska zabili najviše

Najviše golova zabili su Engleska i Španjolska, po 9, a najmanje Belgija, Danska, Katar i Wales, po jedan. Najviše je primila Kostarika, čak 11 golova, a najmanje Hrvatska, Brazil, Maroko, Nizozemska, Tunis i SAD, po jedan.

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić jedini je igrač uz Francuza Kylana Mbappea i Amerikanca Christiana Pulišića koji je dva puta biran za igrača utakmice. Modrić je tu nagradu dobio nakon utakmica protiv Belgije i Maroka. Dominik Livaković je u društvu desetorice golmana koji na dvije utakmice nisu primili gol.

Pročitajte više