JUDO

Hrvatska olimpijka zbog korone propušta Euro, Tokio nije upitan

Foto: Hrvatski judo savez

LISABON je domaćin Europskog seniorskog prvenstva za judašice i judaše, a među 362 natjecatelja je i 11 hrvatskih imena. Oni će se od 16. do 18. travnja boriti za europske medalje, a tu priliku ove godine neće imati Barbara Matić.

Veliki broj otkazanih natjecanja te svako putovanje kao pravi psihološki izazov glavni su razlozi da će na Europskom prvenstvu u Portugalu nastupiti dosta široka reprezentacija Hrvatske, kako bi osjetili ritam pravog natjecanja i vidjeli gdje se nalaze nakon priprema.

Iako je broj natjecatelja trebao biti 12, tri dana uoči prvenstva zbog dva pozitivna covid-19 testa, otpala je Barbara Matić, kao prvo hrvatsko ime.

"Žao mi je, ali što je tu je. Osjećala sam se odlično, pokazale su to i medalje na World Touru. Sad mi je glavno što brže se oporaviti i nastaviti pripreme za Tokio", optimistično gleda Barbara, koja je odmah istaknula kako će biti glavna navijačica ispred TV ekrana za cijelu reprezentaciju, svih 11 kolegica i kolega. 

Među njima ima iskusnih imena, poput Ivane Maranić (preko 78 kg), Zlatka Kumrića (do 100 kg) i Dominika Družete (do 81 kg), ali i potpuno novih imena na top razini seniorske pozornice, poput Roberta Klačara (do 66 kg), Ane Viktorije Puljiz (do 52 kg) ili Lare Cvjetko (do 70 kg).

"Zdrav sam i spreman. Imali smo dosta priprema do sada i prošli tjedan smo odradili finalne pripreme u Puli. Judaški se osjećam odlično, kao i zadnjih mjeseci, ali nikako da mi se poklopi dan da to pokažem na turniru tako da se veselim novoj prilici da to promijenim", kaže Družeta, osvajač europske bronce iz Varšave 2017. godine, koji će na tatami u subotu.

Međutim, i nova imena u seniorskoj konkurenciji dolaze s ozbiljnim prošlogodišnjim rezultatima iz juniora (Puljiz europska bronca), odnosno mlađih seniora (Cvjetko europska prvakinja, Klačar europski viceprvak). 

"Dobro se osjećam i zadovoljna sam pripremom za Lisabon. Puno smo trenirali i iako se nikad nisam borila na toj razini, znam da, ako dam sve od sebe, mogu dobro odraditi borbe. Veselim se turniru i novom iskustvu u seniorskoj konkurenciji", bez pritiska najavljuje Cvjetko koja također nastupa u subotu.

U petak nastupaju Klačar, koji je na Europskom prvenstvu za mlađe seniore, krajem prošle godine u Poreču, pokazao veliki razvoj te Puljiz, koja je u Poreču osvojila juniorsku broncu te je konstantno u vrhu svoje konkurencije. Oni dolaze u Lisabon kao najava novog olimpijskog ciklusa, u kojem će zasigurno biti dio jake hrvatske reprezentacije.

U subotu, uz Cvjetko i Družetu nastupa i Iva Oberan (do 63 kg), dok je nedjelja rezervirana za iskusniju postavu i mladu Helenu Vuković (preko 78 kg). Braća Kumrić, Zlatko i mlađi Marko, ovog puta obojica u kategoriji do 100 kg te Maranić, uz Karlu Prodan (do 78 kg) imaju kvalitetu za dobar plasman. 

Podsjetimo kako Prodan brani europsku broncu, osvojenu na Europskom seniorskom prvenstvu u Pragu 2020. godine.

Vuković, kao bivša svjetska kadetska prvakinja te Ivan Čović (preko 100 kg), u najvišim kategorijama tražit će put do što boljeg rezultata.   

Kvalifikacije svakog dana počinju u 10 sati, a finalni blokovi su svakog dana u 16 sati, s prijenosom svih borbi uživo na live.ijf.org internet stranici.

Pročitajte više