KVALIFIKACIJE ZA SP 2022.

Hrvatska s drugog mjesta u skupini ima veće šanse za SP nego Srbija s prvog

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U UTORAK se nastavljaju europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. prvim utakmicama 6. kola, a Hrvatska na Poljudu od 20:45 dočekuje Sloveniju.

U prve dvije utakmice ovog miniciklusa Hrvatska je osvojila četiri boda na gostovanjima, odigravši 0:0 u Moskvi s Rusijom i pobijedivši u Bratislavi Slovačku 1:0 kasnim golom Marcela Brozovića.

Nakon polovice kvalifikacija Hrvatska je na drugome mjestu skupine H, s istim brojem bodova (10) i istom gol-razlikom (+4) kao Rusija, ali s manje postignutih pogodaka.

Prema agenciji Gracenote Live, koja se bavi nogometnom statistikom, Hrvatska ima 63% šanse da osvoji prvo mjesto u skupini i izravno se plasira na SP u Kataru. U većini ostalih skupina situacija je jasnija, pa je, prema kriterijima Gracenotea, neizvjesnija samo skupina G, u kojoj Nizozemska ima 56% šanse za osvajanje prvog mjesta. I ona je trenutačno druga na ljestvici, ali s bodom manje od vodeće Turske.

Najizgledniji putnici na SP su Danci, koji imaju maksimalnih 15 bodova i čak 99% šansi za osvajanje skupine F, a slijede Engleska (97%), Belgija (93%), Francuska (85%), Njemačka (81%), Portugal (80%) i Švedska (69%). Ispred Hrvatske još su i europski prvaci Talijani, kojima Gracenote Live daje 64% za izravan plasman u Katar.

Poredak u vjerojatnostima osvajanja prvog mjesta isti je kao i nakon 4. kola, ali došlo je do promjena u vjerojatnostima za osvajanje drugog mjesta i odlaska u dodatne kvalifikacije.

Izrael je u skupini F zamijenio Austriju, a Finska u skupini D Bosnu i Hercegovinu kao momčad s najvećim izgledima za osvajanje drugog mjesta. Istovremeno Srbija u skupini A ima najveće šanse za osvajanje drugog mjesta, čak 77%, iako je trenutačno zbog bolje gol-razlike vodeća u skupini ispred Portugala.

Pročitajte više