Hrvatska u skupini s Engleskom!

NA CEREMONIJI ždrijeba održanoj u podne u švicarskom Monteruxu odlučeno je da će se Hrvatska za plasman na EURO 2008, koji će se održati u Švicarskoj i Austriji, boriti u skupini E s Engleskom, Rusijom, Izraelom, Makedonijom, Estonijom i Andorom.

Kvalifikacije traju od rujna ove godine, do studenoga 2007. godine. Švicarska i Austrija su kao domaćini automatski sudionici EP-a 2008.

Hrvatska je dopala skupina E, u kojoj ćemo igrati protiv Engleske, Rusije, Izraela, Estonije, Makedonije i Andore.

Prvi pogled na skupinu E daje nam za pravo da budemo umjereni optimisti. Iako se Englezima baš i nemamo najsjajniji omjer, realno je nadati se pobjedama nad Andorom i Estonijom. Izrael, Rusija i Makedonija sigurno će biti neugodni protivnici.

No, činjenica da smo uz Englesku izraziti favoriti skupine nam nikako ne ide na ruku, Hrvatska uvijek bolje igra protiv favorita nego protiv, barem na papiru, slabijih momčadi.

Uoči ždrijeba hrvatski izbornik Zlatko Kranjčar izjavio da u skupini nikako ne bi želio vidjeti Portugal, Švedsku, SCG i Irsku.

Protiv Engleza smo dosad igrali tri puta, te imamo dva poraza i jedan neodlučeni ishod. Samo jedna od te tri utakmice bila je službena, na EP 2004. izgubili smo 2:4.

S Rusijom se nikad nismo sastali. Protiv Izraela smo odigrali četiri prijateljske utakmice, jednom smo remizirali, a tri puta smo pobijedili.

Estonija nam je stalna mušterija. Dosad smo protiv njih odigrali četiri susreta, u kvalifikacijama za EP 1996. i EP 2004. Estonce smo tri puta svladali, najuvjerljivije 1995. kada smo ih u Zagrebu dobili sa 7:1. Jednom smo protiv njih odigrali i neriješeno, 2002. u Osijeku bilo je 0:0.

Protiv Makedonije imamo dvije pobjede i dva neodlučena ishoda. No, Makedonci su nas koštali plasmana na Euro 2000., kada smo protiv njih na gostovanju u Skoplju odigrali 1:1.

S Andorom smo igrali u kvalifikacijama za EP 2004., te smo upisali dvije lake pobjede 2:0 i 3:0.

Hrvatska je dosad tri puta sudjelovala u kvalifikacijama za europska prvenstva. Godine 1996. smo izborili direktan plasman u Englesku, jer smo osvojili prvo mjesto u skupini, ispred Italije. Na EP 2000. u Nizozemskoj i Belgiji nije nas bilo, jer smo bili treći u skupini, iza SR Jugoslavije i Irske.

Plasman na EP 2004. u Portugalu izborili smo nakon dodatnih kvalifikacija. U skupini smo bili drugi, iza Bugarske, a u dodatnim kvalifikacijama izbacili smo Sloveniju.

Hrvatska u dosadašnjim kvalifikacijama za europska prvenstva nikad nije poražena na domaćem terenu. Dosad smo u kvalifikacijama upisali samo četiri poraza, protiv Bugarske, Belgije, Irske i Ukrajine.

Ždrijeb:

Skupina A:

Portugal

Belgija
SiCG
Poljska
Finska
Armenija
Azerbejdžan
Kazahstan

Skupina B:

Francuska
Italija
Škotska
Litva
Gruzija
Farski Otoci
Ukrajina

Skupina C:

Grčka
Turska
Norveška
Bosna i Hercegovina
Mađarska
Moldavija
Malta

Skupina D:

Češka
Njemačka
Slovačka
Irska
Wales
Cipar
San Marino

Skupina E:

Engleska
Hrvatska
Rusija
Izrael
Estonija
Makedonija
Andora

Skupina F:

Švedska
Španjolska
Danska
Latvija
Island
Sjeverna Irska
Lihtenštajn

Skupina G:

Nizozemska
Rumunjska
Bugarska
Slovenija
Albanija
Bjelorusija
Luksemburg

N.B./Hina

Pročitajte više