Hrvatska ulazi u povijest Davis Cupa

U DAVIS CUPU se ove godine natjecalo čak 130 nacija. Među njima je i Hrvatska koja ima najviše izgleda do "ode do kraja". Davis Cup se igra od 1900. godine, a samo je 11 zemalja u više od stoljeća natjecanja osvojilo prestižnu titulu osvajača Davis Cupa.

SAD su najviše puta osvajali pokal, čak 31. put, te su prvi koji su u susretu s Britanskim Otočjem 1900. godine osvojili naslov. Amerikance slijedi Australija s 28 naslova. Francuska i Velika Britanija (nekad Britansko otočje) imaju po 9 naslova, Švedska je sedam puta osvajala naslov, Njemačka tri, Španjolska dva puta (aktualni pobjednici) te Čehoslovačka, Italija, Rusija i Južna Afrika, svaka po jednom.

Hrvatska ili Slovačka bit će peta nova zemlja koja je u posljednjih pet godina osvojila naslov.

Po prvi puta u posljednjih 30 godina ovo je finale između dvije zemlje koje su se po prvi puta plasirale u završno natjecanje. Posljednji puta to je bilo 1975. kad je Švedska s 3:2 pobijedila Čehoslovačku u Stockholmu.

U povijesti Davis Cupa samo su četiri nacije došle do finala u svom prvom sudjelovanju, za razliku od njih čak 15 koji su u svom debiju poražene.

Ovo je 93. finale Davis Cupa od kada je natjecanje započelo 1900. godine. Domaće momčadi osvajale su Davis Cup čak 60 puta, dok su gosti uspješniji bili 32 puta, uključujući sedam u posljednjih jedanaest godina. No, posljednje dvije godine pobjeđivali su domaćini: Australija 2003. i Španjolska 2004. godine. Prije tri godine Rusima je pošlo za rukom pobijediti Francuze u Parizu.

Finalni susret Slovačke i Hrvatske ući će u povijest Davis Cupa kao prvo finale u kojem su se našle dvije države koje nisu bili nositelji u Svjetskoj skupini. Do sada je u sedam navrata bilo prilike da reprezentacija bez statusa nositelja osvoji Davis Cup, no nijedna od njih nije uspjela otići do kraja. Posljednju priliku imala je Rusija 1994. godine, ali Rusi su u finalu poraženi od Švedske 4:1.

Hrvatska

Hrvatska ove godine nastupa po trinaesti puta u Davis Cupu, a ovo je peta godina zaredom da se plasirala u Svjetsku skupinu. Hrvati se do sada nisu uspjeli plasirati dalje od četvrtfinala, a to im je uspjelo 2002. i 2003. godine.

Hrvatska je u prvom kolu pobijedila Amerikance s 3:2, a slijedile su pobjede nad Rumunjima i Rusima. Ivan Ljubičić osvojio je svih devet mečeva (šest u singlu i tri u parovima), a u finalu će pokušati dostići rekord Johna McEnroa iz 1982. koji je tada osvojio svih 12 mečeva u Davis Cupu. Amerikanci su tada u francuskom Grenoblu slavili u gostima s 4:1.

Ivan Ljubičić za poraz u Davis Cupu ne zna od 2004. godine, kada je u prvom kolu Svjetske skupine poražen od Francuza Arnauda Clementa rezultatom 6:2, 3:6, 7:6(3) i 6:4.

Hrvatska je šesnaesta nacija kojoj je uspjelo ući u finale nakon što su prethodne godine izgubili u prvom kolu. Osam nacija je godinu dana nakon poraza u prvom kolu osvojilo finale, dok ih je sedam izgubilo.

Podsjetimo, u prvom kolu 2004. godine Hrvatska je poražena u Metzu od Francuza s 4:1, da bi mjesto u Svjetskoj skupini osigurala u playoffu pobijedivši u Rijeci Belgijance s 3:2.

Pročitajte više