Britanci osudili hrvatsko - slovačko finale

BRITANSKA nacija još uvijek se oporavlja od šoka koji im je priredila njihova teniska svita pod vodstvom Grega Rusedskog i Andyja Murraya. Visoki poraz od Švicarske u prvom susretu play offa svjetske skupine sa sobom je donio val sumnjičavosti i razočaranja u britanske teniske protagoniste.

Je li za pad britanskog tenisa kriva prevelika opčinjenost Wimbledonom ili premala zainteresiranost otočnih tenisača, sada je gotovo nebitno. Britancima je bitno samo to da su na mjestu hrvatske ili slovačke u finalu Davis Cupa vidjeli svoju zastavu.

Hrvatska i Slovačka, nacije koje su to tek odnedavno, igrat će u Bratislavi tek entuzijastičko finale, iako će jednoj od njih pobjeda donijeti nazapamćeni uspjeh, piše britanski novinar Tom Lappin. Davis Cup oduvijek je bio podcijenjen u okrutnom individualističkom svijetu tenisa. Najveći igrači, posebice Amerikanci, na njega gledaju s dozom prijezira i skepticizma. No, njihova sebična razmišljanja o novcu i ATP bodovima često rezultiraju ovim što se dogodilo Velikoj Britaniji. U suprotnom, ako želja za nacionalnim uspjehom pobijedi pohlepu, sportaši postaju nesavladivi. Još ako u sebi imaju i dozu grubog šovinizma uspjeh neće izostati, za što su najbolji primjer nadavni uspjesi Španjolaca i Argentinaca, navodi se u tekstu britanskog novinara. 

Ovogodišnje finale na papiru izgleda kao turobno natjecanje tenisača jakog servisa koji propagiraju igru s osnovne crte. Činjenica da će Hrvati i Slovaci svoju igru graditi na servisu baca finale Davis Cupa na rub; nestaju sve tenzije i neizvjesnosti potrebne za nezaboravno finale.

Hrvati su u prednosti barem što se kolektiva tiče, a ne treba zaboraviti ni da se Ivan Ljubičić dobrano ustoličio među prvih deset velikana svjetskog tenisa. Dobar oslonac Ljubo će imati u Mariju Ančiću i Ivi Karloviću, dok će Dominiku Hrbatyju i Karolu Becku potpora biti veteran Karol Kučera i Michal Mertinak.

Slovaci su na putu do finala uspjeli preskočiti Argentince, predvođene Nalbandianom i Corijom, ali i Španjolce, branitelje naslova, što im je uvelike podignulo samopouzdanje. Slovački izbornik Miloslav Mecir nedavno je kazao da zna kako su Hrvati za nijansu bolji, no ono što ga najviše zanima bit će događaji na terenu.

No, Hrvati neće samo mirno promatrati i čekati da im njihova nadmoć donese pladanj u ruke. Njihov izbornik Nikola Pilić u momčad je uvrstio ime koje će čak i onima za koje tenis počinje i završava u Wimbledonu biti poznato. Wimbledonski pobjednik Goran Ivanišević jedan je od igrača s poduže liste onih koji su uspjeli uništiti Henmana u All England klubu, piše Lappin. 

Iako je Goran otišao iz profesionalnih teniskih voda još 2004., njegova karizma i kvaliteta daje mu status vrijedne zamjene. 35-godišnji tenisač ima sva prava na nastup u Bratislavi jer je od dana hrvatskog osamostaljenja napisao najljepše stranice hrvatskog sporta.

Ljubičič, čije su individualne izvedbe ove sezone dovoljno impresivne, pružio je neke od svojih najboljih partija upravo u nacionalnom dresu. Tu bi svakako trebali napomenuti igru u polufinalu Davisa, kada su cijenu platili gosti iz Rusije. Iako je Ljubo novi hrvatski heroj, Ivanišević će predstavljati veliku sigurnost za cijelu momčad, čak i ako ne dobije priliku da stupi na teren Sibamac Arene.

U svakom slučaju, britanski bi tenisači s puno strasti trabali pogedati ovosezonsko finale; možda će konačno shvatiti koliko je zajedništva i volje potrebno za dobar rezultat, zaključuje se u tekstu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara