Hrvatska zajednica brani navijače: Napisi australskih medija su histerični!

PREDSJEDNICA hrvatske zajednice u Melbourneu napise australskih medija vezane za incidente hrvatskih navijača na Australian Openu naziva histeričnima. Linda Parić poglavito misli na izvještaje Herald Suna, koji je prvi izvijestio o ekscesnom ponašanju Hrvata u Melbourne Parku.



Taj je list objavio fotografije hrvatskih navijača, koji su se doimali kao da simuliraju nacistički pozdrav. U tekstu se navodi kako je navijačka skupina izvikivala nacističke parole i terorizirala mirne gledatelje. Svemu je na kraj brzo stalo osiguranje uz podršku policije.

No Parić se ne slaže s tim izvještajima i drži da je sve plod senzacionalizma.

"Nacistički pozdrav? Baš me zanima radi li se o tome. Na tim slikama je, isto tako, pozdrav s tri prsta. Ne znam kad je to postao nacistički pozdrav. Čini se kao da je fotografija napravljena iz kuteva, voljela bi tu sliku vidjeti neobrađnu", rekla je Parić u razgovoru za radijsku emisiju.

Još ranije Parić je kritizirala Herald Sun, koji je prvi izvijestio o neredima Hrvata. Svejedno, nije propustila pozvati sve Hrvate da pokažu poštovanje prema turniru i gledateljima.

"To je histerično izvještavanje, kao svake godine. Razočaravajuće je što se tako negativno predstavlja cijela hrvatska zajednica. Niti jedna druga nacionalna zajednica u ovoj zemlji nikad nije tako tretirana", mišljenja je Parić.

Inače, brojni australski mediji donose komentar tih ekscesa. Sydney Morning Herald donosi dojmove novinarke podrijetlom iz BiH. Ona također osuđuje sve entitete koji pribjegavaju incidentima, a izdvajamo dio njenih dojmova s prošlogodišnjeg turnira.

"Najčešće se tu radi o tinejdžerima ili mladićima koji su tek navršili 19-20 godina. Sjećam se jednog mladića koji je nosio majicu s četničkim obilježjima prošle godine, to nije imalo nikakve veze s tenisom. No jest s ratom kojeg on nikad nije vidio, koji se odvio u zemlji u kojoj on vjerojatno nikad nije bio. A sigurno o tome nije niti razmišljao o u svom neznanju, u svojoj sigurnoj četvrti, u sigurnom Melbourneu, u sigurnom australskom životu", piše Selma Milovanović za SMH.

Njeni se dojmovi ne razlikuju puno od onih drugih novinara, koji ljude podrijetlom iz Hrvatske, Srbije i BiH vide kao primitivce i najveću prijetnju sigurnosti Australian Opena.

Pročitajte više