Hrvatski i grčki sportaši "susjedi" u olimpijskom selu

ORGANIZACIJSKI odbor 28. ljetnih Olimpijskih igara u Ateni 2004. (ATHOC), na čelu sa predsjednicom Giannom Angelopoulos - Daskalaki, od 21. do 25. kolovoza 2003. godine održao je seminar za šefove misija i glavne tajnike nacionalnih olimpijskih odbora na kojem su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na čelu s glavnim tajnikom HOO-a Ivicom Miočićem Stošićem.

U izaslanstvu su još bili direktor Ureda za olimpijski program HOOa i šef naše misije u Ateni 2004. Damir Šegota te stručna suradnica za Projekt OI Atena 2004. Višnja Peran.

"Detaljnije smo upoznati sa smještajem, prijevozom i uopće tijekom rada ATHOC-a, a od našeg zadnjeg posjeta vidi se i značajan napredak u organizacijskom smislu", rekao je Ivica Miočić Stošić.

Tijekom četverodnevnog boravka u grčkoj prijestolnici, hrvatsko izaslanstvo prisustvovalo je seminarima na temu sigurnosti sportaša, ali i VIP gostiju, akreditacijama, prijevozu te smještaju.

Prema riječima Ivice Miočića Stošića promet u Ateni te povezanost sportskih borilišta i Olimpijskog sela sada puno bolje izgleda jer je izgrađena brza cesta od sela do borilišta što će sportašima uvelike olakšati boravak u Ateni. Slična situacija je i sa smještajem u Olimpijskom selu. Jedan od objekata, točnije apartmana, koji je završen kao ogledni primjerak, rekao je Miočić Stošić, zadovoljava visoke standarde.

"Postigli smo načelni dogovor o poziciji i smještaju hrvatskih sportaša i misije u Olimpijskom selu. Mogu izraziti zadovoljstvo postignutim dogovorom, jer će hrvatski olimpijci bit smješteni pored grčkih sportaša što je jamstvo da će lokacija, a i kvaliteta smještaja biti na visini", rekao je Miočić Stošić.

Jedina zamjerka organizatorima i to ne samo sa hrvatske strane, već i od drugih nacionalnih olimpijskih odbora, odnosila se na akreditacije i ulaznice. Kako je pojasnio glavni operativac HOO-a, sustav akreditacija se promijenio od posljednjih Olimpijskih igara u Sydneyu 2000. godine, a Grci kao domaćini su svjesni da su uzrokovali dodatne probleme svim nacionalnim olimpijskim odborima koji su izvršili pritisak, pa su čelni ljudi ATHOC-a obećali kako će napraviti sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi se sustav poboljšao.

Ivica Miočić Stošić održao je i niz odvojenih sastanaka sa predsjednicima Olimpijskih odbora mediteranskih zemalja te ih informirao o završnoj fazi kandidature Grada Rijeke za Mediteranske igre 2009. godine, a u bilateralnim razgovorima i kontaktima dogovarao je moguću suradnju i zajedničke pripreme hrvatskih sportaša s drugim kolegama. Na sastanku s glavnim menadžerom za odnose s NOO-ima Laszlom Vajdom, Miočić Stošić dobio je obećanje da će hrvatski sportaši dobiti kvalitetan tretman.

Na kraju boravka, između predstavnika HOO-a i ATHOC-a dogovoren je sastanak u listopadu u Ateni kako bi se do kraja dogovorila sva tehnička pitanja oko cjelokupnog boravka hrvatskih sportaša i misije na 28. Olimpijskim igrama, štop će se od 13. do 29. kolovoza 2004. održati u u Ateni.

Pročitajte više