Hrvatski reprezentativac pred transferom karijere?

Foto: Profimedia

MARTIN ERLIĆ stigao je u Sassuolo 2015. godine kao 17-godišnjak. Uz nekoliko posudbi u Speziju, za koju je bio i ugovorno vezan prije novog potpisa za Sassuolo 2021., nakratko je bio i igrač talijanskog Südtirola. Nikad nije igrao za klub izvan Italije, no to bi se sad moglo promijeniti. Turski mediji pišu o njegovom transferu u Trabzonspor.

Sassuolo je pred ispadanjem iz Serie A, a Erlić ima ugovor do ljeta 2026. godine. Pitanje je hoće li reprezentativni stoper taj ugovor do kraja i odraditi, posebice pokaže li se točnom informacija turskih medija.

Hrvatska kolonija u Trabzonsporu

Klub s obale Crnog mora u nekoliko godina stvorio je malu hrvatsku koloniju. Nakon što ga je bio preuzeo Nenad Bjelica, u njega je stigao Mislav Oršić, na posudbu je došao Filip Benković, a pisalo se da je pred realizacijom i transfer Borne Barišića iz Glasgow Rangersa. Poznato je da je već dulje želja tog turskog kluba i Bruno Petković.

Transfermarkt vrijednost Erlića procjenjuje na četiri milijuna eura. Osam puta nastupio je za Hrvatsku. Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić redovno ga zove na reprezentativne akcije, pa je tako bio dio selekcije koja je 2022. na Svjetskom prvenstvu osvojila treće mjesto.

Iako u Kataru prije godinu i pol nije dobio nijednu minutu na terenu, Erlić bi na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Njemačkoj mogao biti Dalićev prvotimac. Joško Gvardiol siguran je izbor na poziciji stopera, osim ako zaigra na lijevome boku, no upitno je tko će biti njegov partner. Erlićeva konkurencija su Josip Šutalo (Ajax), Domagoj Vida (AEK), Marin Pongračić (Lecce), a možda i Duje Ćaleta-Car (Lyon).

Odrastao u siromaštvu

Erlić je simpatije javnosti, osim požrtvovnošću na terenu, skupio i svojom jednostavnošću. Primjerice, pauze od igranja koristi kako bi pomagao svojim roditeljima u poljoprivrednim radovima u Tinju, mjestu u zadarskom zaleđu između Biograda i Benkovca.

Erlići imaju po 500 stabala masline i višnje, 1000 trsova u vinogradu, hektare polja zasađenih mrkvom, kapulom, češnjakom, graškom i bobom. Uz to, posjeduju i stado ovaca, svinje i kokoši, a Erlić je u nekoliko navrata objasnio da je navikao cijeli život raditi s roditeljima i da mu ništa nije teško.

Nedavno je gostovao u emisiji Roberta Knjaza "Knjaz kod vatrenih", u kojoj je pričao kako je odrastao u siromaštvu: "Kada sam se rodio, moji su živjeli u štali. Bile su životinje u jednoj prostoriji i od njih nas je dijelio samo jedan zid. Bilo je jako teških trenutaka i skupljanje boca. Koliko danas samo Hrvata skuplja boce... Nije sramota, ali to nikada nisam rekao. Takve neke stvari volim inače zadržati za sebe."

Pročitajte više