HRVATSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA

Hrvatski rukometaši: Igramo najbolje kad je najbitnije. Protiv Katara ćemo biti pravi

Foto: Reuters

NAKON početnog šoka i remija s Japanom te pobjede protiv Angole, hrvatski rukometaši u utorak na rasporedu imaju posljednju utakmicu uvodne skupine na Svjetskom prvenstvu u Egiptu, a protivnik im je Katar.

Katar je u proteklom desetljeću počeo ozbiljno ulagati u rukomet, što je naplatio srebrom na Svjetskom prvenstvu 2015. kojem je bio domaćin. Osim toga ima samo još jedan plasman među najboljih osam na svjetskim smotrama, ali na papiru i na parketu je daleko najozbiljniji protivnik Hrvatskoj u uvodnoj skupini u Egiptu.

Katar je pravi ispit, posebno za obranu

"Dobra su ekipa koja je već duže u svijetu rukometa. Znaju rukomet i bit će dobar ispit za nas i našu obranu. Ako želimo rezultat, moramo odigrati dobru utakmicu i primiti što manje golova", rekao je Marko Mamić.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

U prvoj utakmici Hrvatska je osvojila samo bod protiv Japana, a zatim protiv Angole povela tek u završnici prvog poluvremena te prelomila susret u posljednjih 20 minuta. Takav klimav start hrvatske je rukometne zaljubljenike podsjetio na legendarno SP 2003., na kojem je naša reprezentacija na startu izgubila od Argentine, a zatim se dugo mučila sa Saudijskom Arabijom, ali je na kraju senzacionalno došla do zlata.

"Još sam bio jako mali, ali sjećam se da je bilo problema na početku. No ne treba se previše voditi time, ovo je drugo vrijeme. Moramo ući sa 100 posto", prokomentirao je 26-godišnji lijevi vanjski Leipziga.

"Bilo je puno iznenađenja na turniru, autsajderi su ga dobro otvorili i zadali puno muke velikima. Katar ne igra ne nekom visokom nivou, kao ni mi. Bit će to borba svih 60 minuta, ali spremni smo", dodao je Mamić.

Jaganjac debitirao na Svjetskom prvenstvu

Nakon kiksa protiv Japana izbornik Lino Červar umjesto Marina Šipića pozvao je Halila Jaganjca, koji je protiv Angole prvi put zaigrao za Hrvatsku na velikom natjecanju nakon devet minuta protiv Češke na EP-u u Zagrebu prije tri godine.

"Prva utakmica na velikom natjecanju uvijek je posebna. Ono protiv Češke je bilo druga stvar, drugo natjecanje, prošlo je puno vremena i tada sam igrao samo obranu. Sad sam dobio priliku u oba smjera i zato mi je utakmica bila posebna, drukčije je kad igraš i napad i obranu", rekao je Jaganjac, s 22 godine najmlađi među našim reprezentativcima u Egiptu.

"Uvijek sam blizu sastava, ali zna se kakve Hrvatska ima igrače na mojoj poziciji, koji imaju zapaženu ulogu u najjačim europskim klubovima. Drago mi je što smo trojica iz moje generacije ovdje jer to pokazuje da ona ima puno potencijala. Nadam se da ćemo i dalje dobivati priliku da napredujemo uz velike dečke", rekao je Jaganjac, misleći na Martinovića i Šarca, koji su također 1998. godište.

Najbolji kad je najbitnije

Vjeruje da će Hrvatska protiv Katara odigrati najbolju utakmicu dosad u Egiptu.

"To nam je najvažnija i najteža utakmica u skupini. Već smo se susretali s Katarom, kvalitetni su na svim pozicijama, imaju europski štih, čvrstu obranu i iskusnoga golmana koji zna 'spustiti roletnu'. Ali mi igramo najbolji rukomet kad je najbitnije, snaga protivnika kod nas će izazvati da igramo najbolju utakmicu na turniru jer će to biti prijeko potrebno. Bit će taktički drukčija od dosadašnjih jer se s ovim što igraju Japan i Angola ne susrećemo često. Imaju španjolski sustav igre, a kako vrijeme odmiče, sve su discipliniraniji. Radi se o ozbiljnoj ekipi i moramo prvenstveno obranom pokazati da smo bolji", rekao je Nexeov lijevi vanjski.

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više