Hrvatskoj nitko na svijetu nije bio ravan. Španjolska je navijala za vas

Foto: EPA/Index

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju i analiziraju važne sportske događaje. Na gostovanju kod Index Sporta danas je Jose Antonio Vega Ortega, novinar španjolskog Olympo Deportiva, koji javlja situaciju u svlačionici Furije i najavljuje maksimirski dvoboj Lige nacija između Hrvatske i Španjolske (četvrtak, 20:45 sati). 

Zaboravite što se dogodilo u Elcheu jer se takvo što neće ponoviti još stotinu godina. U tom dvoboju, sve što je moglo poći po zlu za Hrvatsku je i pošlo, a sve što je Furija pukla po golu otišlo je u mrežu. Naravno da to nije pravi omjer snaga ove dvije reprezentacije, a bilo je i za očekivati da voljni moment Hrvata nakon finala Svjetskog prvenstva neće biti na nivou. Takve situacije u nogometu nisu rijetkost i iz njih se ne mogu izvlačiti neki konkretni zaključci.

Nastup Hrvatske u Rusiji je kako mene tako i cijelu Španjolsku javnost posebno dojmio i neću lagati kad kažem da smo u finalu svi navijali za momčad Zlatka Dalića. Po onom što su pokazali tijekom svjetske smotre, od nogometnog dijela do neviđene požrtvovnosti i srčanosti, Hrvatima nitko nije bio ravan. Hrvatska može biti sretna što ima igrače poput Modrića, Rakitića i Perišića. To je unikatna generacija koja je zaslužila ono što se dogodilo u Rusiji i koja me neobično podsjeća na španjolsku generaciju koja je bila pokorila svijet.

Lako se opustiti nakon takvog uspjeha

Činjenica je međutim da su se Xavi, Iniesta i društvo zadržali na vrhu punih šest godina i u međuvremenu bili neprikosnoveni, a tek ćemo vidjeti hoće li to poći za rukom i Hrvatima. Vrlo se lako opustiti nakon jednog takvog uspjeha, a samo prave ekipe uspiju dulje biti u vrhu. Možda nije realno očekivati da će Hrvatska doći do završnice i na sljedećoj europskoj smotri, ali to će biti ispit zrelosti i pokazat će vaš karakter u drugačijim uvjetima. Bilo je puno ekipa koje su zablistale na jednom natjecanju, a onda nestale.

Što se tiče Španjolske, mislim da smo nakon posrtaja u Rusiji i dolaskom Luisa Enriquea okrenuli novu stranicu i da nas očekuje svijetla budućnost. Enrique je u vrlo kratkom roku promijenio cjelokupnu dinamiku u svlačionici A selekcije. Nekoliko njemu svojstvenih mehanizama oplemenilo je igru i sada je Furija, iako naravno treba još rada, puno bolja i raznovrsnija no što je to bila. Naime, prije nam se često znalo događati da momčad nestane s terena ako plan A u igri ne upali, a do dolaska Enriquea nikad praktički nismo ni imali plan B.

Nema boljeg izbora od Enriquea

Boljeg trenera za nacionalnu vrstu u ovom trenutku nismo mogli naći. On je čovjek koji obožava izazove, a ovaj izazov vrlo je sličan onome koji je imao u Barceloni kada je preuzeo Blaugranu. Španjolska danas opet igra nogomet visokog presinga i, što me posebno veseli, puno smo okomitiji no što smo to bili posljednjih godina. U toj prepoznatljivoj pas igri koju smo godinama forsirali s vremenom smo nekako izgubili na direktnosti i okomitosti, što nas je znalo koštati na rezultatskom planu. Sada to djeluje puno opasnije, što je u jednu ruku i Hrvatska osjetila u Elcheu.

Osim što je uveo novu taktičku dimenziju, Luis Enrique je osvježio i reprezentativni kadar, nekolicinom novih igrača koje smatram vrlo dobrima. Prvenstveno tu mislim na Marija Hermosa i Danija Ceballosa. Ipak, najveći pljesak zaradio je povratničkim pozivom Jordiju Albi jer je većina navijača dojma da nam je on puno nedostajao posljednje četiri utakmice. Unatoč svađi koju su njih dvoje imali, Luis Enrique pokazao je da može i zna prijeći preko nekih osobnih stvari kada je to u interesu nacionalne momčadi. Španjolska je danas dosta bolja momčad no što je to bila u Rusiji.

Prilika za Hrvatsku je rano vodstvo

Kakva nas utakmica očekuje na Maksimiru? Vrlo izjednačena. Španjolska nije ni u kakvoj prednosti, a unatoč prijašnjim utakmicama i bodovnom stanju, ništa nije riješeno i Hrvatska bi s dvjema pobjedama mogla završiti kao prva. Za očekivati je kako će Luis Enrique krenuti s visokim presingom i napasti od prve minute, odnosno pokušati što prije doći do gola kojim bi otupio oštricu igrača i tribina. Hrvatsku šansu vidim u ranom vodstvu, zbog toga što smo se u prošlosti u toj pas igri znali prekombinirati pa bi nam kako utakmica prolazi i nervoza rasla sve više.

To je nešto što bi Hrvati koji imaju strašno brza i prodorna krila vrlo lako mogli iskoristiti. Kada pak govorimo o početnoj postavi koju će Luis Enrique poslati na maksimirski travnjak, onda ću ostati kratak za neku konkretnu informaciju. On je sklon rošadama, a i određen dio igrača nije spreman za susret. Sigurno je pak da će igrati De Gea, Sergio Ramos, Busquets, Isco i Rodrigo, a za ostale nisam siguran. U svakom slučaju, bez obzira na to što Liga nacija još nije u pravom smislu zaživjela u navijačkim očima, uvjeren sam da nas očekuje sjajna utakmica i pravi spektakl.

Ova Hrvatska kombinacija je velikog talenta i onog balkanskog vica u igri, a Dalić joj je dodao dimenziju kompetitivnosti koju prije nije imala. Kada je prava, na svakom nivou je ozbiljna, snažna i neugodna protivnica.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više