HTV može ostati bez prijenosa iz Afrike

NE VIDI se kraj problemima na državnoj dalekovidnici. Prilikom kupnje prava za prijenos utakmica sa SP-a iz Južne Afrike, HRT je krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji platio tek dio iznosa od ukupne svote (35 milijuna kuna).

Nakon što je Vlada propisala mjere štednje i HRT-u smanjila godišnji proračun za oko 300 milijuna kuna, na Prisavlju je nastala panika. Na nogama su svi, HND zaziva strane instituacije.... A  u ovom trenutku nitko ne zna gdje će se rezati troškovi. Nema potvrde da se to neće dogoditi i sa sportskim programom. HRT na decidiran upit nije mogao potvrditi da će SP na HTVU-u opstati do kraja.

Fifa od HRT-a na ime prava prijenosa susreta SP-a očekuje još malo manje od trećine ukupnog iznosa - oko 10 milijuna kuna. No, dok čelni ljudi državne televizije ne odluče gdje i kako kratiti troškove, upitno je hoćemo li na HTV-u gledati sve utakmice. Mogućnost da se signal prekine nakon prvog ili drugog kruga nikako ne bi bila poželjna za televiziju koja puno očekuje od projekta SP. No realno je i da Fifa neće trpjeti "iščašena ponašanja".

"Projekt Svjetskog prvenstva tek je jedna od ugovorenih obveza. Prava prijenosa plaćaju se u ratama, a sukladno odluci Vlade o smanjenju proračuna još uvijek nije poznato koje će projekte štednja zahvatiti", za Index je rekao Danko Družijanić, glasnogovornik HRT-a, koji nije mogao potvrditi da će recesijske mjere zaobići SP, projekt koji je HRT već koštao 50 milijuna kuna.

Pročitajte više