I druge su velike momčadi padale u posljednjim sekundama

PROKOCKAVŠI sigurnu pobjedu u sudačkoj nadoknadi nije hrvatska specijalnost, jer i druge su velike momčadi padale na sličan način.

U tom kontekstu, u naslovnoj su ulozi Nijemci, ali ne uvijek u pobjedničkoj ulozi. Bayern je do prvog Kupa prvaka stigao 1974. u majstorici protiv Atletica iz Madrida. Tada je bilo 4-0, ali je u prvom susretu njemački prvak izjednačio u 120. minuti udarcem braniča Georga Schwarzenbecka s 30 metara.

U obrnutom se položaju našao u finalu 1999. izgubivši prednost protiv Manchester Uniteda s dva primljena gola u dodanom vremenu!

Bayern je Bundesligu 2001. osvojio golom Patrika Anderssona Hamburgeru u 94. minuti, a s čak je dva gola u zadnjih pet minuta produžetka srušio Getafe u ovogodišnjem Kupu UEFA.

Split je svjedočio sličnom čudu 1983., prilikom utakmice Jugoslavije i Bugarske. Mladen Delić je pokličem "je li to moguće" ovjekovječio gol Ljubomira Radanovića u 91. minuti, koji je na Euro 1984. odveo Jugoslaviju, a zaustavio – Wales!

Jednom su se Bugari radovali na izmaku 90. minute, a na račun Francuske. Bio je to legendarni pogodak Emila Kostadinova u rašlje Bernarda Lame točno kad je sat pokazao 90:00.

I Francuzima se sreća nasmiješila na izdisaju jedne velike utakmice: na finalu Eura 2000. protiv Italije Wiltord je spasio Pijetlove u 90. minuti, prije no što će im Trezeguet u produžetku donijeti pobjedu.

Sjetimo se Češke: kad je bila najbolja, na prošlom Euru, pokleknula je u 119. minuti pred Grčkom pogotkom Traianosa Dellasa. Reprizu je doživjela prije šest dana protiv Turske, ispustivši 2-0 u zadnjih 15 minuta. Ispostavilo se, i na našu žalost.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više