I Federer i Roddick pali u Foro Italicu

TENISKI Masters u Rimu donio je još iznenađenja. Svjetski broj 1 Roger Federer je poražen od domaćeg igrača Filippa Volandrija koji s pozivnicom igra glavni turnir  u dva seta 2-6 4-6.  Treći nositelj Andy Rodick je prošao još gore protiv Argentinaca Chele uhvatio je samo četiri gamea: 0-6, 4-6.

"Naravno da sam razočaran. Užasan start, potpuno me blokirao, ukočio", rekao je nakon meča Roger Federer. Točno, bilo je to neuobičajeno loše otvaranje meča za svjetskog broja jedan. Nakon 23 minute igre i tri odigrana gema Federer nije osvojio ništa, bio je pod dvostrukim breakom i prijetila je, kako to tenisači kažu "kvrga".

Kada je Švicarac vratio jedan break izgledalo je da se konsolidirao. No, samo za kratko. Filippo Volandri je vratio dvostruki break stiskajući Federera na bekhendu, što mu je danas bila, uz servis, "najmekša" točka u igri. Samo 44% prvog servisa i 44 pogreške u odnosu na 14 winnera objašnjava sve.

"Nisam uspio sastaviti poene u nizu; igrao sam u grču, a s druge strane Volandri je izgledao odlično, čvrsto i pun samopouzdanja", objašnjava Federer za Skysport nakon meča.

Federer je znao da ga ne čeka lagan posao protiv Volandrija. Već su igrali u Foru 2003. kada je Federer morao igrati tri seta za prolaz u polufinale. Osim toga, jučerašnja pobjeda nad Gaquetom Volandriju nije pala s neba. Talijanski igrač, koji je na turnir došao s pozivnicom, bio  je agresivniji i čvršći, posebno na mizeran servis Federera. Rani break u drugom setu nije ispustio, a niti  na kraju, kada je servirao za meč, nije se  uplašio šanse za najveću pobjedu u karijeri. 53. igrač na svijetu nije blistao do turnira u Rimu, ubilježio je tek 5 pobjeda i 9 poraza. Ali sad je postao treći igrač ove godine koji je porazio Federera, nakon Canasa i Nadala.

"Već duže vremena ne igram dobro, onako kako bih želio, no ovaj poraz neće bitno utjecati na moje ambicije i aspiracije za Roland Garros”, još je na kraju rekao Roger Federer.

Uvertiru u loš dan favorita napravio je Argentinac Ingnacio Chela “razbivši” Anddyja Rodicka rezultatom 6-0, 6-4. Amerikancu, trećem nositelju turnira, naprosto ništa nije išlo za rukom u prvom setu. U drugom se Roddick probudio, ali Chela nije popuštao te je jednim breakom osigurao pobjedu karijere.

M.J.
Foto: AFP

Pročitajte više