I Srečko Katanec kandidat za hrvatskog izbornika?

NOVI izbornik hrvatske nogometne reprezentacije mogao bi postati i Slovenac Srečko Katanec, koji je izjavio kako poziv HNS-a ne bi odbio, te da bi rado bio hrvatski izbornik.

Srečko Katanec, rođen 1963. godine u Ljubljani, izjašnjava se kao Slovenac, iako je po ocu i majci Hrvat. Bivši je nogometaš Olimpije, Dinama, Partizana, Stuttgarta i Sampdorije, a tijekom 80-tih godina bio je jedan od boljih igrača u jugoslavenskoj reprezentaciji, i miljenik tada najmoćnijeg "funkcionera fudbalskog saveza" Miljana Miljanića, piše Globus.

Sa slovenskom reprezentacijom izborio je plasman na Europsko prvenstvo 2000. godine, te Svjetsko 2002. godine. Kao kandidat za mjesto izbornika hrvatske reprezentacije spominjao se i kada je reprezentaciju napustio Mirko Jozić, no Stručna se komisija ipak odlučila za Otta Barića.

Pitanje je bi li se Katanec uklopio u hrvatsku momčad, jer ga je nemoguće isprovocirati i čuti ikakve komentare, a ne želi niti komentirati ostale nogometne stručnjake. Svi se još uvijek sjećamo svađe Zahoviča i Kataneca na Svjetskom prvenstvu 2002. kada je najbolji igrač slovenske reprezentacije verbalno, a kako tvrde slovenski izvori, gotovo i fizički, napao Kataneca nakon izgubljene utakmice protiv Španjolske. Bez obzira što je bio najbolji igrač Katanec je Zahoviča izbacio iz momčadi.

Katanec nije iznenađen što ga se spominje kao kandidata za hrvatskog izbornika. Još službenog poziva nema, no drago mu je što se barem u medijima spominje kao mogući Barićev nasljednik.

"Čuo sam nešto, ali o tim špekulacijama znam samo koliko je objavljivao u medijima. Zasad me nitko od čelnih ljudi iz hrvatskog nogometa nije kontaktirao, pa mi uistinu nije poznato koliko je takvo pisanje novinara opravdano. Nemam nikakve kontakte s čelnicima HNS-a, no moram priznati kako mi je drago da se moje ime, makar i u medijima, spominje u tom kontekstu. Hrvatska je ipak veliki nogometni potencijal", rekao je Katanec za Globus, a za Sportske novosti potvrdio je svoje visoko mišljenje o Hrvatskoj: "Hrvatska reprezentacija vrlo je zanimljiva, radi se o zemlji koja je bila treća na svijetu i ima iznimno kvalitetan igrački kadar".

Katanec bi bio počašćen kada bi dobio poziv HNS-a, i ponudu sigurno ne bi odbio. "Takva je ponuda za svakog ozbiljnog trenera veoma interesantna.", komentira Katanec ne želeći otkriti ništa više dok ne dobije potvrdu da će dobiti službeni poziv.

Bivši slovenski izbornik smatra kako Hrvatska u Portugalu nije doživjela katastrofu, jer su Engleska i Francuska ionako bile favoriti, a je li Hrvatska mogla dalje zna samo Otto Barić.

Katanec je za Globus prokomentirao i neigranje mladih hrvatskih igrača: "Mladi, uistinu mogu biti izvrstan potencijal, pogotovo igrači kao što su Darijo Srna, Marko Babić i Niko Kranjčar. No, na neki način su neprovjereni za velike i važne nastupe kao što su Europsko prvenstvo i kvalifikacijski susreti. To su nastupi u kojima jednostavno morate računati na pritiska i velika očekivanja. No, mislim da ovi igrači mogu puno".

Uvjeti koje mora zadovoljavati novi izbornik: 1. Najmanje zvanje višeg sportskog trenera, smjer nogomet
2. Pet godina uspješnog radnog iskustva sa seniorskim momčadima u zemlji i inozemstvu, odnosno u državnim selekcijama
3. Znanje najmanje jednog od službenih jezika FIFA-e
4. Životopis sa svim relevantnim podacima
5. Program rada s A reprezentacijom
>> Izbornik ne može biti trener ni jednog kluba, a ugovor se potpisuje do kraja SP-a 2006. godine.

Pročitajte više