Idealna momčad jesenskog dijela HNL-a

NAJBOLJU momčad jesenskog dijela HNL-a nije lako izabrati, prvenstveno poradi činjenice da se liga sa 12 povećala na 16 klubova pa je uz broj igrača, porastao i broj utakmica, kao i broj golova te asistencija. U idealnu momčad tako nisu uspjeli ući igrači poput Mumleka (6 golova i 6 asistencija), Delić (5 golova i 6 asistencija) pa Bule, Šehić, Fernandez, redom igrači koji su sudjelovali u najmanje deset golova svoje momčadi u 17 utakmica.

Najlakše bilo je vjerojatno odrediti najboljeg vratara minule jeseni. To je čuvar mreže vinkovačke Cibalije Marijan Antolović, koji je u 17 utakmica primio samo osam golova te je vratar sa najmanje primljenih golova. Obranu sačinjavaju Mario Lučić, branič Cibalije i mladi stoper Dinama Dejan Lovren, članovi dviju momčadi koje su primili najmanje golove u prvih 17 utakmica. Obrambeni trojac upotpunjava ponajbolji mladi igrač Hrvatske, Domagoj Vida, koji je sjajnim igrama bio uzdanica četvrtoplasirane momčadi HNL-a.

Desnu stranu veznog reda okupira Čileanac Pedro Morales, zasigurno najbolji igrač HNL-a u jesenskom dijelu sa 13 pogodaka i čak osam asistencija, dok lijevu stranu okupira veznjak Cibalije Tomislav Pavličić, stožerni igrač drugoplasirane momčadi prvenstva. U središnji dio veznog reda stavili smo mlade veznjake Šibenika i Dinama, Mehmeda Alispahića, uz Zeca najzaslužnijeg za sjajni plasman Šibenika, te Milana Badelja, strijelca sedam golova u HNL-u. Na koncu na polušpicu stavili smo Senijada Ibričića, jedine svijetle točke Hajduka ove tužne jeseni.

U napadu dvojica igrača odskaču od drugih, a to su, unatoč slabijem nastavku, Mario Mandžukić te sjajni bih napadač Ermin Zec, strijelac osam prvenstvenih golova. Treba također barem pohvaliti i Davora Vugrineca, koji je i ovu sezonu izvrsno otvorio, a zabio je čak 11 golova.

Tri jockera koja možda nećemo gledat na proljeće

Nakon posljednjeg kola jesenskog dijela HNL-a teško je reći koji su igrači briljirali ove polusezone, ali možemo nagađati koji od njih neće dočekati proljeće u svojim klubovima. Zimski prijelazni rok,prema najavama, trebao bi biti obilježen odlascima igrača iz HNL-a u veće europske klubove. Dinamo bi, kao i obično, trebao predvoditi na listi odlazaka. Iz uprave zagrebačkog kluba najavili su prodaju neisplativih stranaca kao što su Cufre i Papadopoulos.

Najskuplji igrač zagrebačkog kluba Mario Mandžukić još je prošle sezone privlačio interes klubova poput Werdera, Tottenhama i HSV-a. Iako u ovoj polusezoni nije pokazao ništa posebno, uspio je postići 11 golova, od čega 8 u nacionalnom prvenstvu uz 5 asistencija. Hrvatski reprezentativni napadač svojim nastupima natjerao je neke zainteresirane "prosce" da bolje razmisle o svojim željama i potrebama.

Zbog toga se više ne spominju ponude od desetak milijuna eura koje stižu u Maksimirsku 128. Posljednji klub koji se spominje kao nova destinacija 23-godišnjeg "Modrog" napadača je Tottenham, gdje hrvatska kolonija već broji trojicu reprezentativaca. Mandžukić odavno ne skriva želju za odlaskom u veću sredinu, a zbog toga se već i sukobio sa maksimirskim "šefom" Mamićem. Ostao je još jednom pokušati izboriti Europu, a uspiju li "Modri" ovaj put, Maminjo neće propustiti priliku "utopiti" vrijednu robu. Dinamo se i tako okreće mladim nadama koji su dovoljno kvalitetni za utakmice s Istrom, Interom, Lokomotivom...

Ibričić i Zec na meti mnogih

U jeku euforije oko reprezentacije BiH, Senijad Ibričić i Ermin Zec postali su glavni razlog što predstavnici klubova Liga petice pohode utakmice HNL-a. Ibričić je ove sezone najbolji pojedinac u momčadi posrnulog Hajduka i glavni razlog što splitski klub ipak nije u donjem dijelu ljestvice. U 16 utakmica postigao je 7 golova uz 2 asistencije. Mogao je i više, ali samo uz dobru igru cijele momčadi. Igrama u Hajduku i reprezentaciji privukao je interes raznih klubova, ali uporno govori kako ne namjerava otići iz Hajduka u koji je stigao prije 18 mjeseci.

Bosanski su nogometaši u modi i mnogi u njemu vide priliku za jeftinu kupovinu kvalitetne robe. Blackburn, Koeln, Wolfsburg, Celtic samo su neki od velikih europskih klubova koje su mediji proglašavali Ibrinim budućim odredištem. No, ljubimac splitske publike inzistira na ostanku, barem do prvog osvojenog naslova. Hajduk financijski i dalje ne stoji dobro i novac od transfera olakšao bi im muke. Prihvate li koju "nemoralnu" ponudu, Ibričić sigurno odlazi. Misimovićevo mjesto u Wolfsburgu za njega je veliki izazov i osobna želja. Bundesliga ili HNL? Neće dugo razmišljati.

Ermin Zec, golgeter Šibenika, na sličan je način privukao pažnju stranih klubova kao i njegov sunarodnjak iz Hajduka. Iako na kraju nije upisao nastup u službenoj utakmici reprezentacije BiH, Zec je pozornost privukao svojim nastupima za klub sa Šubićevca s kojim je stigao do drugog mjesta na tablici. Njegovih 8 pogodaka i 4 asistencije zaintrigirale su klubove poput Werdera, Stuttgarta, Schalkea i PSG-a. Šibenik nije bogat klub i Zeca će sigurno prodati ispod cijene, a to će se posebno svidjeti klubovima koji će na njemu kasnije zaraditi mnogo više. Već se dugo kao najveći kandidati spominju Dinamo i Hajduk. Šibenski as prerastao je hrvatsku ligu i želi otići kako bi se nastavio razvijati. Njegov odlazak Šibenik će teško nadoknaditi, a ne pronađu li novi talent, teško će se održati u gornjem dijelu tablice.

Pročitajte više