Igrač koji je promašio penal za Jugoslaviju protiv Argentine: "Da sam zabio, možda ne bi bilo rata"

Screenshot (Youtube)

MJESEC dana nakon 13. svibnja i neodigrane utakmice Dinama i Zvezde te godinu dana prije početka rata Jugoslavija je nastupila na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji.

Momčad Ivice Osima izborila je četvrtfinale, a tamo je igrala protiv aktualnih svjetskih prvaka, Maradonine Argentine. Utakmica je završila bez golova pa su odlučivali jedanaesterci u kojima je Ivković obranio Maradonin udarac, nije zabio ni Troglio, ali udarce s bijele točke za Jugoslaviju nisu realizirali Stojković, Brnović i Hadžibegić.

Upravo se Hadžibegić, koji je trener Valenciennesa, u razgovoru za francuski 20minutes prisjetio utakmice u Italiji.

"Da sam dao gol, uvjeren sam da bismo prošli u polufinale", kaže Hadžibegić koji je promašio peti jedanaesterac, a da ga je zabio rezultat bi bio 3:3 i otišlo bi se u šestu seriju.

"I ne zvuči pretenciozno, ali mislim da kasnije ne bi došlo do rata. Kada vidimo što se danas događa u svijetu očito se ništa nije naučilo iz povijesti i da se nije naučila lekcija iz bivše Jugoslavije. To je dokaz da političari žele rat, a ne narod."

"Karadžića mrzim"

Hadžibegić je u FK Sarajevo surađivao s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.

"On je prije rata bio psiholog u FK Sarajevo, gdje sam ja počeo karijeru. Osam godina je ostao s nama. Poznajem ga dobro, provodili smo večeri s njim, pili zajedno. Bio je dobar momak, s kojim smo o svemu razgovarali, a čak smo mu, kada je jedno vrijeme bio u zatvoru zbog pronevjere, donosili cigarete. Nikad nismo mogli ni da zamislimo što će biti kasnije. Bio sam iznenađen i šokiran. Danas ga mrzim. Iako u mojoj religiji mržnja nije moguća, ovo je jednostavno drugačije. Ne mogu mu oprostiti 300 tisuća ubijenih."

"I dalje se osjećam kao Jugoslaven"

Danas kaže da se i dalje osjeća Jugoslavenom.

"I ne osjećam se samo ja, već i većina iz bivše države. Ali, prisiljeni smo danas zvati se Srbi, Hrvati, Bosanci, Crnogorci... Tako su nam nametnuli. Sramota je da narod vjeruje političarima, no narod je naivan."

Pročitajte više