"Igrači poput Srne su rijetkost, broji ih se na prste jedne ruke"

Foto: Profimedia

ŠPANJOLSKI Sport posvetio je tekst bivšem kapetanu hrvatske reprezentacije i ukrajinskog Šahtara Dariju Srni. Podsjeća da je na vrhuncu svoje igračke moći mogao postati igrač tada moćne Barcelone, ali je odlučio odbaciti tu mogućnost kako bi ostao vjeran sebi i klubu za koji je igrao od 2003. do 2018. godine.

"Bilo je kroz povijest puno igrača koji su se odrekli veće slave i igranja za veće klubove zbog ljubavi prema dresu koji su nosili, gradu ili državi. Uzme li se u obzir komercijalizacija nogometa danas, lako je moguće da se takvi primjeri mogu brojati na prste jedne ruke, ali uvijek ih je bilo, ima ih i bit će ih. Jedan od takvih primjera je Darijo Srna, koji je prošlog tjedna postavljen na poziciju privremenog trenera Šahtara iz Donjecka", navodi Sport.

Potom se citira Srnina izjava prema kojoj je on posao prihvatio jer ga Šahtar, "njegova obitelj", treba: "Kad obitelj prolazi kroz teško razdoblje, onda joj treba pomoći. Rekao sam im da ja nisam Pep Guardiola ni Jürgen Klopp, da sam ja Darijo Srna, da nemam puno iskustva kao trener, ali da imam srce, a ono mi je reklo da treba pomoći kad je težak trenutak za zemlju i za klub."

Srna: Da, Barcelona me htjela, ali moje je srce ovdje

Šahtar u srijedu gostuje kod Barcelone u Ligi prvaka. Navodeći koliko je Srna bio vjeran klubu iz Donjecka u kojem je stekao status legende nakon 536 utakmica, 49 golova, 121 asistencije i 27 trofeja, među kojima njih 10 za najbolju momčad Ukrajine i posljednji Kup UEFA, Sport ističe:

"Srna je bio blizu prelaska u Barcu u sezoni 2016./17. Barca je tražila iskusno desno krilo i Hrvat, tada 34-godišnjak, upravo se bio oprostio od reprezentacije i u lipnju je trebao postati slobodan igrač. Imao je sve da bude dobra prilika na tržištu. Ali dobio je ponudu za produljenje ugovora i nije uopće razmišljao."

"U potpunosti sam uvjeren da je odluka koju sam donio bila dobra. Predsjedniku sam rekao da bih radije osvojio ukrajinsko prvenstvo sa Šahtarom nego Ligu prvaka s Barcelonom. Da sam otišao u Barcelonu, nikad si to ne bih mogao oprostiti. Kad mi je dao ponudu, samo sam zahvalio i odmah je prihvatio. Da, Barcelona me htjela, ali moje je srce ovdje. To je obitelj", rekao je Srna.

Pročitajte više