Igrački i bodovima oslabljeni Rusi prva prepreka prema četvrtfinalu

HRVATSKA košarkaška reprezentacija drugi krug Europskog košarkaškog prvenstva otvorit će danas u Bydgoszczu u 15:45 protiv Rusije dvobojem nakon kojeg bi već mogli jednom nogom zakoračiti u četvrtfinale dok bi poraz jako zakomplicirao situaciju.

Izabranici Jasmina Repeše iz Poznana u Bydgoszcz nose dva boda zahvaljujući pobjedi protiv Makedonije u trećem kolu. Protiv Grčke naši košarkaši nisu bili ni blizu pobjedi, dojam je uljepšan u posljednjoj četvrtini kada je razlika smanjena na pristojnih -8 pa će se stoga do početka utakmica Grci i Francuzi šepuriti na vrhu skupine sa po četiri boda.

Hrvatska znatno manji favorit nego prije početka Eurobasketa

Hrvatska reprezentacija u utakmicu s Rusima ulazi kao favorit - lagani, ali ne i izraziti s obzirom na predstave u prva tri kola i teško išupane pobjede protiv Izraela i Makedonije na što se nadovezalo iznimno loše izdanje protiv Spanoulisa, Bourusisa & co. Naša najveća prednost u odnosu na Ruse trebala bi biti dugačka klupa, a zaustavljanjem Sergeyja Monyje i naturaliziranog Amerikanca Kellyja Mc Cartyja šanse za pobjedu trebale bi biti znatno veće.

Aktualni europski prvaci u Poljsku su doputovali bez dvojice svojih najboljih igrača, Andreja Kiriljenka i Jona Roberta Holdena te su u utakmica skupine B ubilježili jednu pobjedu i dva poraza. Trijumf protiv Latvije u prvom kolu osigurao im je mjesto u skupini E, ali minimalni porazi od Nijemaca i Francuza značili su da u drugu fazu ne prenose nijedan bod što bi uvelike moglo otežati put prema četvrtfinalu.


Poslije pomalo neočekivanog poraza od Njemačke koja je na Eurobasket stigla bez Dirka Nowitzkog, u posljednjem su kolu imali priliku zakomplicirati situaciju protiv Francuske, ali ih je NBA trio Parker-Diaw-Turiaf uništio s ukupno 54 koša, a posebno je inspirativno odigrao Turiaf koji je učinku od 18 koševa pridodao i 14 skokova.

Pobjeda gotovo sigurno osigurava mjesto ispred Rusa

Ruski izbornik David Blatt priznao je poslije utakmice kako je bio iznenađen otporom svojih košarkaša nadmoćnijim Francuzima: "Čudesno je da smo uopće bili u poziciji da dobijemo utakmicu. To samo govori o karakteru mojih igrača. Ipak smo nakon katastrofalnog šuta i 15 njihovih napadačkih skokova zakomplicirali situaciju."

Nakon današnjeg dana na Eurobasketu slijedi dan odmora prije okršaja s Francuzima i Nijemcima, a naša reprezentacija u slučaju pobjede nad Rusima osigurava bolju poziciju od Rusije u skupini E. Imali bi 4 boda, a Rusi nula uz dvije utakmice do kraja. Još jedna pobjeda u preostalim dvobojima jamči mjesto među tri, a oba trijumfa osiguravaju poziciju jedan ili dva, ovisno o rezultatima Grka što bi u konačnici značilo da u četvrtfinalu idemo na trećeg ili četvrtog iz skupine F gdje je situacija uoči prvih dvoboja nezahvalna za bilo kakvu prognozu.

Pročitajte više