Nogomet

Ima samo 18 godina, ali nitko u Europi nije odigrao više utakmica od njega

Foto: Guliver Image

MLADI veznjak Barcelone Pedri ima samo 18 godina, ali je njegova sezona završila tek danas i u njoj je odigrao čak 73 utakmice, što je najviše u konkurenciji svih igrača koji igraju europski nogomet.

On je danas s olimpijskom reprezentacijom Španjolske izgubio od Brazila 2:1 u finalu turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju. Brazilci su poveli preko Cunhe u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena, a Španjolska je izjednačila preko Oyarzabala u 61. minuti. U produžecima je Brazilu zlato donio Malcom.

Za Barcelonu odigrao 52 utakmice, a za tri španjolske selekcije još 21

Pedri je za Barcelonu u svim natjecanjima prošle sezone odigrao 52 utakmice, dok je za Španjolsku u prijateljskim susretima te na Euru 2020. i tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo zabilježio ukupno deset nastupa. Preostalih 11 utakmica odigrao je za mladu reprezentaciju Španjolske u kvalifikacijama za Euro U-21 i za olimpijsku reprezentaciju svoje zemlje.

Pošto je prvi susret u prošloj sezoni odigrao 27. rujna u 3. kolu La Lige, kada je Barcelona kao domaćin pobijedila Villarreal, brojke kažu da je Pedri zaključno s današnjim danom 73 nastupa zabilježio tijekom 315 dana.

Igrao utakmicu svaka 4.3 dana

Matematika kaže da je utakmicu igrao svaka 4.3 dana, što je zaista nevjerojatno budući da se radi o igraču koji ima samo 18 godina, a naredni rođendan proslavit će tek 25. studenog.

Broj utakmica govori koliko je Pedri važan za Barcelonu i Španjolsku pa nije čudno što ga Transfermarkt procjenjuje na 80 milijuna eura, po čemu je najmlađi tinejdžer na svijetu, ispred ofenzivca Arsenala Bukaya Sake (19), koji vrijedi 65 milijuna eura.

Oduševio na Euru

Pedri je posebno fascinirao na Euru i to u polufinalnom susretu protiv Italije, kada je Španjolska ispala nakon penala. Nogometni zaljubljenici ostali su fascinirani njegovom igrom. Njihovo oduševljenje dijelio je i španjolski izbornik Luis Enrique, koji je nakon utakmice izdvojio dva imena.

"Dani Olmo je odigrao nevjerojatno, ali jeste li vi primijetili kakvo je prvenstvo odigrao 18-godišnji mladić koji se zove Pedri? Tako ni Andres Iniesta nije igrao. Nisam vidio nikoga na Europskom prvenstvu, Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama da tako igra s 18 godina. To je nešto izvan svake logike", oduševljen je bio Enrique Pedrijem unatoč ispadanju.

Pedri je u regularnih 90 minuta polufinala Eura imao 100 posto točnih dodavanja, a u produžecima je izgubio dvije lopte pa je susret završio sa 65 točnih dodavanja od 67 pokušaja. 

Pročitajte više