Velika imena: Ovo su najbolji sportaši koji ne idu u Rio

Foto: Guliver Image/Getty Images

OLIMPIJSKU priču u brazilskom velegradu neće ispričati mnogobrojne sportske zvijezde. Prednjače američki košarkaši, čiji predvodnici trebaju odmor. Prirodne sile ozljeda umiješale su se u olimpijske ciljeve velikih tenisača, a u Riju neće biti ni najboljih golfera svijeta.

LeBrona Jamesa je naslov vrijedan povijesti, s Cleveland Cavaliersima, natjerao na spuštanje pulsa tijekom ljetnih mjeseci. Potreban mu je, priznaje, dulji odmor, nakon što je "krvario" tijekom sezone, uključujući u svakom pogledu iscrpljujućih sedam utakmica finalne NBA serije. Lagodni lov na treće američko zlato uzastopce prepustit će drugima.

Ni najkorisniji igrač NBA sezone, Stephen Curry, neće zaigrati u Brazilu. I to zbog, kako je objavio tijekom finalne serije, "nekoliko faktora, uključujući nedavne ozljede gležnja i koljena". Ali, ističe, odluka je to koju je morao donijeti. Razočaranje nakon prosutih 3-1 u finalu protiv Clevelanda i nekapitaliziranje rekordne 73 pobjede u regularnom dijelu morat će zaliječiti vremenom i novom sezonom najjače košarkaške lige svijeta. "Moj najvažniji košarkaški cilj ovog ljeta bit će da spreman dočekam novu NBA sezonu.

Izborniku Mikeu Krzyzewskom otkazali su i Chris Paul, Anthony Davis, Blake Griffin, LaMarcus Aldridge, Russell Westbrook... Pohod na zlato predvodit će Kevin Durant, Carmelo Anthony, Klay Thompson, Kyrie Irving, Draymond Green, Jimmy Butler...

U Riju neće biti niti Rogera Federera. Mukotrpnu sezonu po pitanju zdravlja Federer je već završio, objavivši da mu je potrebna dulja rehabilitacija nakon operacije koljena ranije ove godine. Ostat će time vjerojatno i bez posljednje prilike da osvoji pojedinačno olimpijsko zlato, u parovima je još ranije slavio sa Stanislasom Wawrinkom.

 

Pred otkazivanjem Igara je i španjolski barjaktar Rafael Nadal. Sve su manji izgledi, poslije iznenadnog povlačenja s Roland Garrosa i otkazivanja Wimbledona, da se može vratiti za pojedinačni olimpijski turnir. No, postoji mogućnost da nastupi u parovima, što bi značilo da će ipak ponijeti španjolski stijeg na otvaranju na Maracani.

Od tenisača iz Topa 10 ili s ruba elite, zasad su otkazali i Dominic Thiem i John Isner, a u Rio neće ni Ivo Karlović jer nije imao dovoljan broj nastupa za Davis Cup reprezentaciju.

Jelena Isinbajeva, već sada povijesna atletičarka i motkašica koja je vlastite svjetske rekorde rušila iz mitinga u miting, ostaje bez mogućnosti nastupa nakon što je cjelokupna ruska atletska reprezentacija, izuzev Klišine, dobila izgon s Igara, zbog dopinga. Skandal koji će ostati upamćen i po njezinim emotivnim reakcijama na "sahranu" atletike, kako je nazvala tu odluku.

Iako se golf vraća na olimpijsku pozornicu nakon 112 godina, najbolji svjetski golferi mahom će propustiti ponovnu premijeru. Dok za prethodno navedene znamo razlog izbivanja, nekolicina vrhunskih golfera nije ponudila nikakvo objašnjenje. Bilo kako bilo, golferski simpatizeri u Brazilu neće moći vidjeti nastupe Rorryja Mcllroyja, Jasona Daya (prvog sa svjetske ljestvice), Adama Scotta, Dustina Johnsona, Jordana Spietha...

Novu veliku olimpijsku priču ipak će moći objelodaniti Usain Bolt, iako je imao zdravstvenih problema. Vratio se i u prvom nastupu nakon godine dana, na mitingu Dijamantne lige u Londonu, na dvjestotici istrčao odličnih 19.88.

Zanimljivo, u Rio ne ide Kendra Harrison koja je prošlog tjedna srušila svjetski rekord na 100 metara s preponama star 28 godina. Ona na američkim kvalifikacijama nije izborila nastup u Brazilu.

Pročitajte više