Interu ne trebaju Mamićevi euri: "Protiv Hajduka ćemo se boriti da promoviramo sebe"

NISU još potkresani ni svi repovi koji se vuku iza derbija Dinama i Hajduka, a hrvatski se nogometni svijet već zabavlja novim kontroverzama. Priča dana: Hajdukovo gostovanje u Zaprešiću i navodna motivacijska injekcija koja bi Interovoj momčadi trebala stići s Maksimira. Dinamo bi poraz Hajduka platio u suhom zlatu, a s obzirom da financijske stimulacije u hrvatskom nogometu nisu zabranjene, mogućnost da Mamićevi euri potakne igrače Intera da daju "120 posto" u sutrašnjem susretu ne treba olako eliminirati.

No, iz Zaprešića stiže poruka kako nikakvih razgovora o stimulacijama sa čelnicima Dinama nije bilo i da će Inter protiv Hajduka igrati najbolje što zna, ali isključivo zbog vlastitih interesa. "To su prije svega nagađanja i nečije zle misli", kazao nam je tajnik Intera Igor Džanko. "Ne vjerujem da će nas netko motivirati, niti nas je itko kontaktirao sa sličnom ponudom", kaže Džanko koji smatra da je utakmica s Hajdukom i sama po sebi dovoljan izazov za igrače.

Zaprešićani žele ispraviti "poljudsku nepravdu"

"Naši će igrači protiv Hajduka dati sve od sebe, ali ne zbog nekakvih stimulacija, već jer znaju da je to najbolji način da sami sebe promoviraju", kaže glavni tajnik Intera iz Zaprešića. Trener Intera Borimir Perković svoje je igrače u međuvremenu odveo u karantenu kako bi ih što bolje pripremio za sutrašnji susret koji će svi navijači Hajduka pratiti s posebnom pozornošću.

Prisjetimo se prošlog susreta ova dva protivnika u kojem je Inter na Poljudu izvukao bod, a neki kažu da je trebao uzeti sva tri. Bila je to prava golijada, svaka momčad je zabila po tri pogotka, a nogometaši iz Zaprešića Split su napustili nezadovoljni iako bi u nekim drugim okolnostima vjerojatno proslavili bod protiv Hajduka na njihovom stadionu. No, gostujuća ekipa zaključila je da su ih suci tom prilikom oštetili; protiv Intera svirana su čak dva penala, a Nikola Kalinić oba je puta bio precizan s bijele točke. Bernard Gulić i Ante Batarelo, koji su 28. rujna tresli mrežu Splićana, i ovoga će puta biti na raspolaganju treneru Pavloviću, ali Inter je ipak znatno oslabljen odlaskom njihovog najboljeg igrača u prvom dijelu sezone, Ilije Sivonjića, koji je prešao u redove "velikog brata" - zagrebačkog Dinama.

Ovaj Hajduk neće pasti poput Vučevićevog

Prošla utakmica Hajduka i Intera također se održavala kolo nakon derbija, derbija u kojem su Hajdukovci slavili identičnim rezultatom (2:0). Hoće li se povijest ponoviti? Goran Vučević smatra da neće i ne očekuje da će ovaj Hajduk ostati pod dojmom derbija i kiksati kao onaj "njegov". Ali Ante Miše ipak dobro zna kako se nakon "velikih" utakmica teško vratiti "malima" i s posebnim oprezom najavljuje gostovanje u Zaprešiću. "Favoriti smo i sve ćemo napraviti da pobijedimo", priznat će Ante Miše, ali ipak upozorava javnost kako neće biti lako, te kako su bijelima potrebni mir i maksimalna koncentracija da bi ostali na čelu tablice.

Vlak bi na "farmaceutima" mogao "polomiti zube"

Pripreme za "meč nakon derbija" simultano se odvijaju i u modrom taboru, a posao Marijana Vlaka čak je i teži. Iako će Dinamo igrati na Maksimiru, pred svojom publikom i na svom terenu na kojem su navikli pobjeđivati, Slaven Belupo se zasigurno neće lako predati. Mile Petković u Zagreb dolazi bez imperativa i olako proziva Dinamo izrazitim favoritom, ali u njegovim se rečenicama ipak vidi kako bi modri na "farmaceutima" lako mogli polomiti zube.

Slaven Belupo izaziva respekt samom činjenicom da se radi o trećeplasiranoj momčadi prvenstva, a Dinamovci sigurno još nisu zaboravili ni gostovanje u Koprivnici. Semafor je nakon isteka 90. minute tada pokazivao 2:0 za domaćine. Ovo je, doduše, neki sasvim novi Dinamo, s novim trenerom i novim sustavom igre. I novim igračima, naravno. Marijan Vlak nije želio otkriti koji će se sastav suprotstaviti Interu, sigurno je tek da će kartoniranog Lovrena zamijeniti Tomečak. No, Dinamov je trener ipak natuknuo kako "naginje" igri s jednim zadnjim veznim, što znači da Vrdoljaka ili Calella čeka klupa. Vjerojatno to znači da će se Dinamo vratiti igri s tri napadača, u kom slučaju bi šansu među početnih jedanaest mogao dobiti Balaban, ali ne treba odbaciti ni mogućnost da će se Vlak odlučiti i za nešto "kreativniji" sastav s Moralesom i Sammirom u sredini terena.

Osijek na Šubićevcu, Zadar na Kantridi

Od ostalih utakmica koje nudi 20. kolo Prve HNL svakako treba izdvojiti gostovanje Osijeka na Šubićevcu, te Zadra na Kantridi. Zagreb će se za bodove boriti s Croatijom iz Sesveta koja je potresena odlaskom trenera Zlatka Kranjčara, dok će Varteks gostovati u Vinkovcima kod Cibalije.

P.V.
Foto: Vedran Đulić, Nenad Dugi, Ante Čizmić / CROPIX

Pročitajte više