IRAN - PORTUGAL Europski prvaci još mogu ostati bez osmine finala

Foto: Index

PORTUGAL i Iran u 20 sati u Saransku igraju utakmicu posljednjeg kola skupine B, u kojoj su još i Španjolska i Maroko. Ovo je utakmica u kojoj se ekipe direktno bore za prolaz u osminu finala.

Portugal nakon dvije utakmice ima 4 boda. Najprije su sa Španjolcima remizirali u ljepotici prvenstva (3:3), dok su u drugom kolu svladali Maroko s minimalnih 1:0. Apsolutna zvijezda svoje ekipe, ali i cijelog prvenstva je, naravno, Cristiano Ronaldo, koji je postigao sva četiri gola. Portugal bi remijem osigurao prolaz, dok bi u slučaju poraza ispao. Oni i Španjolci identični su po broju bodova i gol-razlike. Kada bi obje ekipe završile svoje utakmice istim rezultatom, tada bi o prvoj ili drugoj poziciji odlučio kriterij fair playa, odnosno broj žutih i crvenih kartona. 

S druge strane, Iran je s(p)retno pobijedio Maroko s 1:0 autogolom Bouhhadouza. To im je omogućilo da, čak i nakon poraza od Španjolske (0:1), u direktnom dvoboju protiv Portugala slave i izbace iz daljnjeg natjecanja aktualnog europskog prvaka. 

Izbornik Irana je Portugalac Carlos Quieroz, a kaže kako je Portugal potpuno jednodimenzionalna ekipa: "Svi znaju da je Portugalska reprezentacija Cristiano Ronaldo i grupa igrača koji trče i rade za njega. Ako izbacim Portugal, znam da se neću smjeti pojaviti u svojoj domovini i da će me ljudi gledati kao izdajicu. Ali ovo je moj posao. Portugal je jedan od favorita Svjetskog prvenstva, ali grist ćemo kao lavovi".

U njegovu obranu stao je sutrašnji suparnik, izbornik Portugala Fernando Santos: "Ne radi se tu o nikakvoj izdaji. Mi smo prijatelji već 35 godina, ali ćemo sutra nakratko to ostaviti po strani jer smo profesionalci. Mi nismo samo Ronaldo, mi pobjeđujemo kao Portugal. A tako ćemo morati nastupiti i sutra, protiv najbolje azijske ekipe.". 

Ovo će biti drugi međusobni susret ovih ekipa na Svjetskom prvenstvu. U Njemačkoj 2006. godine, Portugal je slavio s 2:0.

Očekivani sastavi:

Iran  (4-1-4-1): Beiranvand – Hajsafi, Pouraliganji, Cheshmi, Rezeian – Ebrahimi – Ansarifard, Shojaei, Amiri, Jahanbaksh – Azmoun

Portugal (4-4-2): Patricio – Pepe, Fonte, Soares, Guerreiro – Silva, Moutinho, Carvalho, Fernandes – Guedes, Ronaldo.

Rezultati by SofaScore

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više