Perišić: Zanima me samo Bilićeva reprezentacija

U RAZGOVORU za Index talentirani hrvatski veznjak Ivan Perišić, kojega Francuzi uspoređuju sa Zidaneom, govori o svojim nogometnim počecima, odlasku u Sochauxu i odnedavnom procvatu u belgijskom Roeselareu.

> Ivan Perišić - novi hrvatski nogometni dragulj kojega Francuzi uspoređuju sa Zidaneom

Ivane možeš li nam opisati svoje prve nogometne korake?

"Nema se tu što puno reći, još sam mlad. Igrao sam samo godinu dana u kadetima Hajduka, nakon čega sam odmah prebačen u juniore. Nedugo nakon toga moj menadžer Tonči Martić imao je neke kontakte i sredio mi je probu u Sochauxu. Otišao sam tamo i prošao. Otvorila mi se prilika koju sam jednostavno morao prihvatiti, prilika koja dođe jednom u životu", rekao je u razgovoru za Index Ivan Perišić.

U Lyonu ti ruže nisu cvjetale, pogotovo kada je otišao trener Perrin. Sigurno ti je isprva teško pao odlazak od kuće?

"Istina, kada sam stigao u Lyonu bilo mi je vrlo teško, iako je kako vi kažete Perrin o meni imao vrlo visoko mišljenje. Naime, u prvih šest mjeseci nisam mogao igrati jer mi iz Hajduka nisu dali ispisnicu pa nisam mogao dobiti licencu za nastup. Tih šest mjeseci bilo mi je zaista teško, osjećao sam veliku nostalgiju, a nisam igrao", istaknuo je Perišić.

"Kasnije je srećom nostalgija nestala, a prvu polovicu 2007. godine sam nekoliko puta bio i na klupi, međutim nisam nastupio. Onda su se stvari još više zakomplicirale. Naime, Perrin je otišao u Lyon, a ja sam došao u nemilost novog trenera Frederica Hantza koji je naravno gurao neke svoje igrače, tako da sam ja pao sasvim u drugi plan. No, trenirao sam i šutio", dodao je Perišić.

U toj situaciji, kada se pojavila opcija odlaska u Belgiju, vjerojatno nisi dvojio ni trenutka? Sada je situacija pak dijametralno suprotna...

"Da, kada se pojavila opcija odlaska u Belgiju nisam dvojio, znao sam da je to idealna prilika za dokazivanje, pogotovo zbog blizine Njemačke, Francuske i Engleske. I nisam pogriješio, ovdje je zaista sjajno, trener mi vjeruje, a ja mu vraćam na najbolji mogući način. Evo sedam golova i dvije asistencije u devet utakmica, to je stvarno sjajna statistika", napomenuo je talentirani veznjak.

Od kolega iz Belgije dobili smo informacije kako je nakon članka na Indexu pokrenuta lavina interesa tamošnjih kolega, koji te sada svakodnevno oblijeću. To se, pak, nikako nije svidjelo svidjelo treneru koji ti je zabranio razgovor s medijima?

"Da, to je istina, ali samo djelomično. Znate, do našeg dolaska (Sherjill MacDonald) Roeselare nije bio medijski eksponiran, jer nije imao nominalno rečeno zvijezda. Našim dolaskom to se promijenilo. U kratko vrijeme MacDonald je zabio četiri gola, ja sedam, potegnula se priča i odmah smo bili došli u centar pozornosti, a novinari su nas počeli opsjedati. To našem treneru nikako nije po volji, jer očekuje nas teška borba za opstanak i moramo biti maksimalno koncentrirani", objasnio je Perišić.

Kako ti, u trenucima dok briljiraš i pomalo dolaziš pred svjetla reflektora, padaju slabi rezultati tvog sadašnjeg kluba? Istina, ti zabijaš, ali što to vrijedi kada je Roeselare i dalje prikovan za dno ljestvice.

"Iskreno, nisam previše emotivno vezan za ovaj klub. Tu sam samo pet mjeseci i na meni je da dokažem svoju vrijednost. Ipak, ja dajem svoj maksimum i nema mi se što prigovoriti. Trenerovo povjerenje sam maksimalno opravdao golovima, a ako niste primijetili puno bolje igramo nego jesenas. Primjerice, u prvom dijelu prvenstva osvojili smo deset bodova, a u nastavku evo već sedam, to je svakako veliki korak naprijed. Također prema posljednjim informacijama naš glavni konkurent u borbi za opstanak ima velikih financijskim problema zbog čega će vjerojatno odseliti u drugu ligu, tako da bi nam šanse za ostanak bile sasvim solidne."

Sedam golova u devet utakmice sjajna je statistika i za napadača, a kamoli veznjaka. Koja je tvoja prirodna pozicija?

"Kako u Roeselareu u srednjem redu igramo u rasporedu romba, ja sam u toj formaciji isturen u sredini, tako da igram nekakvu polušpicu, iza dva napadača. To je moja prirodna pozicija i na tom mjestu dajem najviše", odgovorio je Perišić.

Prema rezultatima Roeselare ima vrlo slabu momčad. Stoji li ti teza?

"Momčad je solidna, ništa posebno, ali moram priznati da ima nekoliko vrlo kvalitetnih igrača, pogotovo ovi koji su stigli u posljednjem prijelaznom roku. Prvenstveno se to odnosi na Mladena Lazarevića, bivšeg igrača Partizana te surinamskog Nizozemca Sherjill MacDonalda iz WBA koji je strašan napadač. Nedavno sam pričao s njim i rekao mi je da se sjeća susreta na Poljudu otprije godinu i pol. Kaže da nikada nije vidio tako dobru atmosferu na prijateljskoj utakmici, to je za njega nepojmljivo", rekao je u razgovoru za Index veznjak Roeselarea Ivan Perišić.

Ivane, razmišljaš li gdje ćeš nastaviti karijeru? Vratiti se u Sochaux ili ponesen zanimanjem tržišta i medija očekuješ transfer u neki veći klub?

"Zaista ne znam gdje ću nastaviti karijeru i hoću li ostati u Sochauxu, niti želim govoriti o tome u ovom trenutku. Na meni je da igram i da dam sve od sebe, a menadžeri će srediti ostalo. Da. postoji mogućnost i odlaska u Koeln koji je zainteresiran, ali sve je još otvoreno. Što se tiče ovog dijela o dizanju u zvijezde, odgovor je negativan, ja jednostavno nisam takav tip", spremno će Ivan Perišić.

Razmišljaš li možda o mladoj reprezentaciji i pozivu Dražena Ladića?

"Da vam budem iskren, trenutno me ne zanima mlada reprezentacija, niti poziv Dražena Ladića, zaista se ne zamaram time. U sadašnjem trenutku neke druga stvari su mi na pameti, pogotovo to da riješim egzistenciju na ljeto i pronađem si klub gdje ću nastaviti karijeru.", istaknuo je Perišić.

A možda o A reprezentaciji?

"Da, pogodili ste, to mi je veliki životni cilj i sanjam kako ću jednom u životu igrati u kockastom dresu. Znate, puno je mladih talentiranih igrača igralo za mladu reprezentaciju pa nikad nisu vidjeli seniorsku selekciju, zato me to toliko i ne privlači, niti mi je bitno. Možemo li na SP? Iskreno, mislim da možemo. Ne sumnjam u snagu naših reprezentativaca pa i ako ne stignemo Engleze sigurno ćemo se provući kroz dodatne kvalifikacije, u to nimalo ne sumnjam, otkrio je veznjak Roeselarea.

Pratiš li situaciju u Hajduku, sigurno si zadovoljan što je nakon dugo vremena opet na prvom mjestu i planiraš li se jednom vratiti u Hajduk?

"Naravno da pratim događanja u HNL-u i u mom Hajduku. Presretan sam pobjedom u derbiju i činjenici da smo nakon više od dvije i po godine došli na prvo mjesto. Hajduk je nakon dugo vremena složio jednu vrlo kvalitetnu momčad, Miše radi zaista dobar posao, međutim mislim da za sve ovo velike zasluge ima bivši trener Goran Vučević, on je postavio temelje za sve to. Hoću li se vratiti u Hajduk? Naravno da hoću jednog dana, to mi je velika želja, ali tko zna kada će to biti, još sigurno ne", napomenuo je bivši junior Hajduka.

Za kraj Ivane reci nam imaš li nogometnog idola i za koji klub navijaš?

"Nogometni idol svakako mi je legendarni Francuz Zinedine Zidane, a navijam za klub u kojem je on nekada igra, naravno, radi se o madridskom Realu", rekao je za kraj Ivan Perišić.

Vedran Buble
Foto: Index

Pročitajte više