Ivanković: Zaslužio sam klupu hrvatske reprezentacije

U LJETO 2006. godine Slaven Bilić i Branko Ivanković borili su se za mjesto hrvatskog izbornika. Abdicirao je tada Zlatko Kranjčar i vrlo brzo otkrilo se da varaždinski Tanac gubu utrku. U ljeto 2008. godine reprezentaciju će (vjerojatno) napustiti Slaven Bilić. Njegov nasljednik bit će - Branko Ivanković.

> Legende HSV-a: U Bilićevoj filozofiji prevladava ponos

> Bilić: Špekulacije mi idu na živce, pustite da završim posao

> Marković: Neka Bilić dođe s ponudom, on je taj koji prodaje robu

Nakon što je smislio način da animira engleske klubove, koji su njegova stvarna ambicija, Biliću je još preostalo da iznađe prave riječi kojima će odlazak objasniti romantičarski nastrojenim Hrvatima, od kojih je obljubljen između ostalog i zbog izjava o neuništivoj lojalnosti prema kockastom dezenu.

Branko Ivanković, u međuvremenu, pokušava shvatiti što se to moralo dogoditi da Slaven Bilić prizna nevjeru, a Vlatko Marković ostane bez reakcije. A dok svi detalji veze Markovića i Bilića ne izađu na vidjelo, Ivanković putem Indexa najavljuje svoju kandidaturu za hrvatskog izbornika:

"Čitam u medijima napise da sam kandidat za izbornika i nemam nikakav poseban komentar na to. Pred nama je Europsko prvenstvo i treba ga odraditi. No, situacije se u nogometu vrlo brzo mijenjaju i tko zna što sutra donosi. Ja imam svoj planove vezane uz odlazak u inozemstvo. Radi se o angažmanu u klubu. U kontaktu sam s nekim klubovima i vidjet ćemo što će se na kraju dogoditi." - oprezan je bivši Dinamov trener.

"Cijela ova situacija s reprezentacijom je jedan novi poslovni moment za mene i o tome nisam još uvijek stigao razmisliti. Stekao sam dojam da je Slavenu Biliću reprezentacija uvijek bila primarna, da je cijelog sebe uložio u taj posao. Nije mi jasno što se to dešava na relaciji sa savezom ili s HSV-om, kako se uzme." - dodao je.

Ivanković je prilikom prvih glasina o HSV-ovoj ofenzivi hvalospjevima ispratio Bilića iz domovine. I dalje smatra da Bilić kao izuzetno talentiran mladi stručnjak svoju karijeru prema svim zakonima prirode treba nastaviti u jakom klubu. Dobrim željama pridružio se i "pokojni" Cico Kranjčar.

"Bilić je radom kroz reprezentaciju pokazao da je izrazito talentiran za posao trenera. Sreća je uvijek vrlo važan faktor u svemu, pa tako i u trenerskom poslu. Logično je i prirodno da Bilić nastavi svoju karijeru u jednom tako jakom klubu, koji ima jasna ambicije i zahtjeve." - smatra Ivanković.

Na upit smatra li da je došlo njegova zaslužena prilika da preuzme palicu reprezentacije, Ivanković nudi pošten i konkretan odgovor:

"Reći ću otvoreno; svatko se ima pravo kandidirati i iskazati svoju ambiciju. Svaka čast svakome, ali bio sam na dva Svjetska prvenstva, na Europskom prvenstvu, na prvenstvu Azije i imam preko 130 utakmica u reprezentaciji i moje iskustvo znanje mi daju pravo da se kandidiram za mjesto hrvatskog izbornika. Smatram da mogu uspješno obavljati posao hrvatskog izbornika."

Dea Redžić
Foto: Index

Pročitajte više