SUPERLIGA

Iz Bayerna su objasnili zašto ne žele u Superligu

Foto: EPA

NEKOLIKO klubova odbilo je sudjelovati u osnivanju Superlige, a među najzvučnijim imenima svakako je Bayern, aktualni njemački prvak i osvajač prošlosezonskog izdanja Lige prvaka.

Zašto je Bayern odbio priključiti se najbogatijim europskim klubovima u novom natjecanju objasnio je prvi čovjek kluba Karl-Heinz Rummenigge.

''Bayern nije bio uključen u planove osnivanja Superlige. Mi pozdravljamo reforme u Ligi prvaka i smatramo ih pravim korakom u razvoju europskog nogometa. Te će promjene doprinijeti povećanju uzbuđenja i emotivnosti natjecanja'', siguran je Rummenigge.

''Mislim da Superliga neće riješiti financijske probleme europskih klubova, koji su nastali kao posljedica pandemije koronavirusa. Umjesto toga klubovi u Europi trebali bi svi zajedno raditi na tome da osiguraju da nogomet u Europi bude racionalniji. Da troškovi, posebice plaće igrača i naknade agenata, budu u skladu s prihodima'', zaključio je.

Bogati klubovi bi svoje novo natjecanje

Podsjetimo, dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja u kojem bi sudjelovalo 20 klubova, a koje bi se zvalo Superliga. 

U tom novom natjecanju sudjelovali bi Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United te Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo u tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone.

Ideja je bila da se utakmice igraju tijekom tjedna, a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u kolovozu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije skupine po 10 momčadi. Svaka bi momčad odigrala sa svakom iz skupine po jedan susret kod kuće i u gostima, a onda bi po najbolje tri iz obje skupine ušle u četvrtfinale. Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije momčadi koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu.

U četvrtfinalu i polufinalu bi klubovi igrali po utakmicu doma i u gostima. Finale bi bilo jedna utakmica na neutralnom terenu. 

Uefa ne dopušta Superligu

Svemu se usprotivila Uefa pa je Aleksander Čeferin, predsjednik Uefe, objavio teške kazne za nogometaše koji budu nastupali u Superligi.

"Nogometaši povezani sa Superligom neće moći igrati za svoje reprezentacije. Što ranije im treba biti zabranjeno igranje na svim Uefinim natjecanjima, pa tako i na EP-u, ali i SP-u", rekao je Čeferin i dodao:

"Ne mogu dovoljno jako naglasiti da smo svi ujedinjeni protiv ovog sramotnog prijedloga lige koja je samoj sebi svrha te koja je prije svega motivirana pohlepom. Svi smo ujedinjeni protiv tog besmislenog projekta. To je ciničan plan, potpuno protiv onog što bi nogomet trebao biti. Nećemo i ne možemo to dopustiti. Pozivamo sve da stanu uz nas kako bismo učinili sve u našoj moći da se plan o zatvorenoj ligi nikada ne ostvari."

Pročitajte više